Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
9 februari 2017
Plankostenscan treedt op 1 april in werking
Vele jaren van voorbereiding en onderhandeling tussen gemeenten (VVG en VNG) en ontwikkelaars (NEPROM en NVB) gingen hieraan vooraf. En nu is het dus eindelijk zover.
Geen grap. Op 1 april 2017 treedt de ‘plankostenscan’ in werking. Vele jaren van voorbereiding en onderhandeling tussen gemeenten (VVG en VNG) en ontwikkelaars (NEPROM en NVB) gingen hieraan vooraf. En nu is het dus eindelijk zover.

De ministeriële regeling Plankosten Exploitatieplan 2017, zoals de regeling voluit heet, is bedoeld om de plankosten te maximeren die een gemeente in rekening mag brengen via een exploitatieplan. Bij de regeling is een rekenmodel beschikbaar waarmee gemeenten door het invullen van een aantal eenvoudige vragen de plankosten kunnen berekenen.

De NEPROM is blij dat die duidelijkheid er nu is. Het geeft zowel gemeenten als ontwikkelaars meer zekerheid over de te verhalen en de te betalen kosten. Hoewel de regeling uitdrukkelijk niet is bedoeld voor anterieure onderhandelingen, gebruiken gemeenten en ontwikkelaars hem daarbij wel. De NEPROM hoopt dat partijen met de plankostenscan sneller tot overeenstemming komen.

Beluister ook het radio-interview van BNR met minister Schultz-Van Haegen en lees de reactie van Jan Fokkema op het nieuws in het FD.

Relevante links
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/geld/geld-onder-vergrootglas.jpg

Tags