Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/pluim2.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/pluim2.jpg
Nieuws
12 januari 2021
Pluim voor Stichting GarantieWoning
Gebrekkige garantieovereenkomsten hebben recent enkele gezinnen in zware financiële problemen gebracht doordat er niet werd uitgekeerd toen de projectontwikkelaar/aannemer failliet ging. De heer Nijboer heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister Ollongren.

De Stichting GarantieWoning is een initiatief van Bouwend Nederland, NEPROM en WoningbouwersNL. Stichting GarantieWoning wil de kwaliteit van woningen en het vertrouwen tussen kopers/eigenaren en aanbieders van woningen of aannemingswerken aan woningen bevorderen.

Keurmerk
Ter invulling van haar werkzaamheden verstrekt de stichting haar keurmerk aan garantieregelingen die aan haar voorwaarden voldoen. De regeling ziet toe op een voorziening bij geconstateerde gebreken en/of een faillissement van de opdrachtnemer. De voorwaarden aan het keurmerk hebben betrekking op de inhoud van de onderliggende overeenkomsten, garantievoorwaarden en geschillenregeling. Het keurmerk is verleend aan regelingen van SWK, Woningborg en BouwGarant.   


Helmond en Brielle
Recent zijn consumenten zwaar gedupeerd geraakt omdat zij een woning in een van de bovengenoemde plaatsen gekocht hadden; met een garantieovereenkomst die niet voldoet. Er werd niet uitgekeerd toen de projectontwikkelaar/aannemer failliet ging. Dit heeft veel van de betrokken gezinnen in aanzienlijke financiële problemen gebracht. De heer Nijboer (PvdA) heeft hierover Kamervragen gesteld. In antwoord hierop laat minister Ollongren weten dat er geen apart bouwgarantiefonds nodig is, omdat private partijen goede garantie- en waarborgregelingen in de markt hebben gezet en er is een toezichtorgaan (de Stichting GarantieWoning) dat op de betrouwbaarheid van de aanbieders toeziet. In het algemeen werkt dat goed volgens haar. Daarnaast komt er met de invoering van de Wet Kwaliteitsborging een informatieplicht (t.a.v. de vraag of en hoe de werkzaamheden verzekerd zijn).

Controleer jouw garantieovereenkomst
Voor alle betrokken partijen (consument, makelaar, financiële instelling, notaris) is het van groot belang dat de van toepassing zijnde garantieregeling over het keurmerk van de Stichting GarantieWoning beschikt, zo blijkt volgens ons uit de woorden van de minister.    ​

Tags