Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/politici/rutte-maquette-286.jpg
Nieuws
30 oktober 2012
Projectontwikkelaars positief over regeerakkoord
De NEPROM is positief over het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet geeft een impuls aan de woningmarkt en de burger krijgt voor langere tijd zekerheid over hypotheekrenteaftrek en huurbeleid.

NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, is in haar eerste reactie positief over het regeerakkoord. Volgens de ontwikkelaars geeft het nieuwe kabinet hiermee een impuls aan de woningmarkt en krijgt de burger voor langere tijd zekerheid over hypotheekrenteaftrek en huurbeleid. Positief vinden de ontwikkelaars dat er meer geld voor startersleningen komt en dat doorstromers met een restschuld financieel tegemoet worden gekomen.

De NEPROM was een van de initiatiefnemers van het breed gesteunde Nationaal Stimuleringspakket Woningmarkt, dat enige weken geleden door 16 organisaties uit de woningbouwmarkt aan de Tweede Kamer en de informateurs is aangeboden. Wienke Bodewes, voorzitter van de NEPROM, in een eerste reactie: “In het regeerakkoord vinden we een aantal van onze voorstellen terug. Wij zijn er zeer over te spreken dat starters op de woningmarkt een steun in de rug krijgen in de vorm van extra startersleningen en dat doorstromers de rente over een restschuld op hun verkochte woning nog 5 jaar kunnen aftrekken.”

De voorzitter van de branchevereniging van de ontwikkelaars vindt het van groot belang dat in het regeerakkoord voor de lange termijn zekerheid wordt gegeven voor de huur- en de koopmarkt. Bodewes: “De geleidelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek van 52% naar 38% in 28 jaar is op zich geen stimulans voor de koopwoningmarkt, maar het nadeel is te overzien. Omdat het een evenwichtig compromis is tussen links en rechts verwachten we dat hiermee de kous af is en in de komende jaren de hypotheekrenteaftrek verder ongemoeid zal blijven. Potentiele starters en doorstromers kunnen hier de zo nodige zekerheid aan ontlenen. Dat compenseert wellicht het nadelige effect van deze maatregel.”

De NEPROM is ook positief over het in het regeerakkoord aangekondigde beleid voor de huurmarkt. Voorzitter Bodewes: “Door het regeerakkoord ontstaat er ruimte voor verhuurders om voor huurders met hoge inkomens een meer marktconforme huur te vragen. Daarmee  wordt het verhuren van woningen aantrekkelijker voor beleggers en dat zal leiden tot extra investeringen in het middensegment van de huurmarkt.”

De NEPROM benadrukt dat het regeerakkoord niet op alle punten al even duidelijk is en dat er een aantal vragen open blijven die in de komende periode beantwoord moeten worden.