Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
21 mei 2014
Stabiele houtvraag helpt het tropisch regenwoud
Het kopen van hout uit duurzame bron, of het nu FSC of PEFC is, helpt de lokale economie en draagt bij aan het behoud van het tropisch regenwoud.

Zonder vraag naar duurzaam geproduceerd hout verliest het tropisch regenwoud zijn commerciële waarde en wordt omzetting naar palmolie of sojaplantages alleen maar interessanter. Het kopen van hout uit duurzame bron, of het nu FSC of PEFC is, helpt de lokale economie en draagt bij aan het behoud van het tropisch regenwoud.

Dit was de brede consensus van het panel en circa veertig aanwezigen tijdens de op 15 mei jl. door het secretariaat van de Green Deal 'Bevorderen duurzaam bosbeheer' en ondertekenaar Tropenbos International gehouden bijeenkomst in Almere.

De vraag naar tropisch hardhout in Europa neemt langzaam maar gestaag af. Dit is deels het gevolg van de huidige bouwcrisis, maar wordt ook veroorzaakt door concurrerende materialen die blijven hameren op het misverstand dat door geen tropisch hout te gebruiken het bos in stand blijft. 

"De vraag naar duurzaam geproduceerd tropisch hout is een voorwaarde voor de instandhouding van het bos", aldus Tropenbos-directeur René Boot. "Duurzaam bosbeheer vergt inventarisatie van het bomenbestand,  scholing, controle, certificering en het in acht nemen van andere belangen zoals biodiversiteitsbehoud en het bosgebruik door lokale gemeenschappen. Al die componenten kosten geld dat opgebracht moet worden uit duurzame houtketens voor lokale en internationale markten." 

In een paneldiscussie met John Hoogendoorn van GWW Houtimport en Marco Wijma van Weekamp Deuren werd duidelijk dat de stap naar 100% duurzaam hout in Nederland snel binnen bereik komt wanneer ondernemers hier de schouders onder zetten. Beide bedrijven bieden proactief duurzaam hout aan, ook als de klant daar niet om vraagt.  De eventuele meerprijs van gecertificeerd hout waar soms over gesproken wordt, ervaren zij niet als een probleem. Een duurzaam beheerd bos kost uiteindelijk 1-2% in de kostprijs van een kubieke meter hout. Op de totale kosten van een bouwproject is dit nihil.

De Green Deal 'Bevorderen duurzaam bosbeheer' is een samenwerkingsverband van 27 brancheorganisaties (waaronder NEPROM) in de hout, bouw, meubel en retailketen, werknemersorganisaties en overheden die willen dat duurzaam hout de norm wordt in Nederland.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid/green-deal.jpg

Tags