Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
1 oktober 2020
Stadgenoot zoekt ontwikkelpartner voor Oostenburg
Oostenburg SGN (volle dochter van Stadgenoot) is op zoek naar een ontwikkelpartner die de marktwoningen op Kavel 9 voor zijn rekening neemt.

Woningcorporatie Stadgenoot is betrokken bij meerdere gebiedsontwikkelingen in de stad Amsterdam waarbinnen ruimte is voor samenwerking met commerciële ontwikkelaars en institutionele beleggers. Eén van die gebiedsontwikkelingen is het eiland Oostenburg waar Stadgenoot eigenaar van is. Op dit moment is Oostenburg SGN (volle dochter van Stadgenoot) op zoek naar een ontwikkelpartner die de marktwoningen op Kavel 9 voor zijn rekening neemt.

Volgende stap in gebiedsontwikkeling Oostenburg
De ontwikkeling van Oostenburg tot een stoere stadswijk krijgt steeds verder gestalte. Er wordt volop gebouwd en de eerste woningen worden over een paar maanden opgeleverd. Patrick Barské, directeur Vastgoed en Ontwikkeling van Stadgenoot, is trots op de rol die de corporatie speelt bij de grootschalige ontwikkeling van Oostenburg. 'Het wordt een mooie nieuwe stadswijk met ongeveer 1.800 woningen. Een gebalanceerde mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken, horeca en bedrijvigheid.'

Transformatie
De gebiedsontwikkeling op Oostenburg is uniek in de stad. Het eiland kent een rijk, historisch verleden. Oostenburg was ooit één van de drie Oostelijke Eilanden die in de Gouden Eeuw werden aangelegd. De VOC zocht pal naast de Amsterdamse binnenstad en aan het IJ ruimte voor haar scheepswerven. Na 1800 maakte hout plaats voor staal, het eiland bleek een ideale locatie voor zware industrie. Nadat Stadgenoot in 2008 Oostenburg kocht, is samen met de gemeente Amsterdam een plan gemaakt voor transformatie van het eiland naar een gemengd werk-woongebied. De kern van dat plan is een veelzijdige mix van bouwvolumes, hoogtes, architectuur en functies: primair wonen en werken, aangevuld met horeca. De kernwaarden voor deze locatie zijn eiland, contrastrijk, levendig en stoer.

Ontwikkeling Kavel 9
Oostenburg bestaat uit meerdere kavels. Een deel van deze kavels wordt door Stadgenoot zelf ontwikkeld en een deel is of wordt verkocht via commerciële tenders. Eén van de laatste grote kavels die wordt verkocht is Kavel 9. De kavel is gelegen aan de Isaac Titsinghkade, de Van Reedestraat (voormalige Dijksgracht) en de Rumphiusstraat. Het bouwveld heeft een oppervlakte van 2040 m2 en bestaat uit een toren van maximaal 52 meter hoog en drie aaneengesloten kavels. Op Kavel 9 is een bouwprogramma mogelijk van maximaal 13.975 m2 BVO bestaand uit wonen, horeca, werken, sport- en recreatie, maatschappelijke en  culturele voorzieningen. De kavel is gelegen aan het Buurtplein, dat een centrale functie in de wijk krijgt. Het ontwerp voor het plein wordt samen met de bewoners van de bestaande én nieuwe buurt uitgewerkt.

Samenwerking
Stadgenoot vindt het belangrijk om in dergelijke grote stedelijke vernieuwingsopgaven ook ruimte te maken voor commerciële partijen. Zo zijn enkele kavels op Oostenburg verkocht aan VORM. Met resultaat: begin volgend jaar worden ook daar de eerste woningen opgeleverd. De opbrengsten van Oostenburg gebruikt Stadgenoot voor andere vernieuwingsopgaven in ontwikkelbuurten in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Barské:  ‘Door onze samenwerking met commerciële partijen ontstaan er mooie gemengde wijken met betaalbare woningen. En onze ambitie is hoog: de komende jaren zijn we betrokken bij de ontwikkeling van ruim 5.000 woningen en realiseren we bijna 2.500 sociale huurwoningen. Een opgave die voor andere partijen kansen biedt.’

Rond 2025 moet de ontwikkeling van Oostenburg zijn afgerond. Voor de volgende fase zoekt Stadgenoot weer samenwerking om deze mooie nieuwe wijk verder vorm te geven. Dat doen we graag samen met commerciële ontwikkelaars en met de gemeente aldus Barské.

Vanaf vandaag is het mogelijk meer informatie op te vragen over Kavel 9 via oostenburg@ressmit.nl.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/Oostenburg.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/Oostenburg.jpg

Tags