Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
13 juni 2024
Strengere TOjuli-eisen
Vanaf juli moeten nieuwbouwwoningen naast een warmtepomp ook aan zoninstralingsvereisten voldoen voor vrijstelling van de oververhittingseis TOjuli, om te voorkomen dat woningen te heet worden.

Dit artikel is geschreven door Tijdo van der Zee ter publicatie voor het vakblad Installatie, en met toestemming overgenomen.

Alleen het hebben van een warmtepomp die kan koelen in een woning is niet langer genoeg om een vrijstelling te krijgen voor de oververhittingseis TOjuli. Vanaf juli dit jaar moet ook de zoninstraling worden beoordeeld.

Sinds de invoering van de drie BENG-eisen geldt er ook een vierde eis bij nieuwbouwwoningen: die mogen in de zomer niet te heet worden. Dat kan worden aangetoond door een TOjuli-berekening, die automatisch in de energieprestatiesoftware wordt gemaakt. Als TOjuli niet boven de waarde van 1,2 komt, dan hoeven er geen extra maatregelen getroffen te worden.

Woningen met warmtepompen (of airco) worden tot nu toe echter vrijgesteld van de TOjuli-eis, omdat warmtepompen kunnen koelen. Maar in de praktijk blijkt dat de koelcapaciteit van veel warmtepompen en de afgiftecapaciteit via de vloerverwarming niet toereikend is. “En dat komt mede door de grote ramen die in de huidige nieuwbouwwoningen zo populair zijn", zegt Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs. Door al dat glasoppervlak komt in de zomer vaak meer zonne-energie naar binnen dan de warmtepomp weg kan koelen.

Berekening aan zoninstraling
Inmiddels is het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen voorzien van een warmtepomp, en als een deel hiervan kampt met oververhitting, kan dit een groot probleem opleveren. Daarom is er in een update van de bepalingsmethode NTA 8800 voor gekozen om de vrijstelling van de TOjuli-eis wat minder soepel te maken. Om te voorkomen dat er een airco of warmtepomp wordt gebruikt met onvoldoende koelvermogen in opwek of afgifte, moet worden aangetoond dat met de geïnstalleerde koeling het risico op oververhitting voldoende laag is.

Dat kan door aan te tonen dat de verhouding glasoppervlak ten opzichte van het gebruiksoppervlak in orde is of dat de ramen op zuid, west en oost zijn uitgerust met zonwering, zonwerend glas of onder de schaduw van overstekken vallen. Die controle zal naar verwachting in de software worden geïntegreerd. Voldoe je dan nog niet, dan kan een vereenvoudigde controle-berekening  worden gedaan volgens regels in een nieuwe bijlage in de NTA 8800:2024. 

Op de site van installatie.nl kun je het interview met Harm Valk bekijken. Zie 4.30 min. tot 8.15 min. voor het deel over oververhitting.https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/wartempomp.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/wartempomp.jpg

Tags