Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
25 april 2018
Studiereis Lyon zeer geslaagd
Spectaculaire projecten, informatieve toelichtingen, een gemêleerde groep vastgoedprofessionals en stralend weer. Dat waren de ingrediënten voor een succesvolle studiereis naar Lyon.

Spectaculaire projecten, informatieve toelichtingen, een gemêleerde groep vastgoedprofessionals en stralend weer. Dat waren de ingrediënten voor een succesvolle NEPROM-studiereis naar Lyon, die vorige week van 18 t/m 20 april plaatsvond. Het belangrijkste minpunt? “Het weer had wel iets slechter gemogen.”

Veertig vrouwen en mannen met zeer uiteenlopende achtergrond, variërend van ontwikkelaar, corporatie of belegger tot architect of ambtenaar, traden in de voetsporen van de NEPROM-leden die in september Lyon al bezochten. Net als toen was Lyon voor het merendeel van de deelnemers alleen bekend als plaatsnaam op de borden langs de Franse snelwegen. Volstrekt onterecht. Tijdens de boottocht over de Saône raakte het gezelschap al snel onder de indruk van de ambitieuze nieuwe ontwikkeling La Confluence, de groene westelijke rivieroever en de charmante historische stad.

Na de boottocht volgde een korte presentatie van feiten en cijfers door de twee oudere heren van de Franse regionale equivalent van de NEPROM. Zij werden bijgestaan door de zoon van één van hen die in soepel Engels delen van de presentatie vertaalde en vragen beantwoordde. Toen alle vragen beantwoord waren, was het tijd om aan tafel te gaan in Brasserie L’Ouest van de beroemde, recent overleden, Lyonse restaurateur Paul Bocuse.

Twee rivieren
De donderdag werd besteed aan het ontdekken van La Confluence, een enorme stedelijke gebiedsontwikkeling waar de Rhône en de Saône samenvloeien. Het project behelst de transformatie van een gebied van 150 hectare met industriële bedrijvigheid naar een moderne gemengde woonwijk met kantoren, winkels en voorzieningen. BPD Marignan is één van de pioniers in het gebied. Na een toelichting in het informatiecentrum leidde de projectdirecteur de groep rond langs de door BPD Marignan ontwikkelde woonblokken Lyon Islands.

Flexibele gebouwen
Van Lyon Islands wandelde het gezelschap door naar Ilot K. De architect vertelde trots dat het complex zo flexibel is ontworpen dat de verschillende functies uitwisselbaar zijn. Verdiepingen die nu in gebruik zijn voor kantoren of parkeren kunnen in de toekomst een woonfunctie krijgen en andersom. De wandeling ging verder naar een restaurant voor de lunch. ’s Middags was het tijd voor een fietstocht langs het water, via de herontwikkelde suikerfabriek en de nieuwe kantoren in de opvallende Le Cube Orange en Le Cube Vert, naar het zuidelijkste puntje van La Confluence.Nadere kennismaking

Hier bezochten de deelnemers het Musée de la Confluence. Het spectaculaire sculpturale gebouw is een echte blikvanger op de plek waar de Saône in de Rhône stroomt. De rest van de middag was er gelegenheid voor een nadere kennismaking met de stad en met de vakgenoten op de fiets of op een zonnig terras. Aan het begin van de avond kwam iedereen weer bij elkaar voor een wandeling door de oude stad.Conceptontwikkelaar Thed Konings leidde de groep van het uitkijkpunt bij de basiliek Notre-Dame de Fourvière naar beneden door de oude straten richting het restaurant. Zijn uitgesproken, kritische mening over La Confluence en andere ontwikkelingen kon niet altijd op instemming rekenen, maar wel op waardering. La Confluence bleek ook ’s nachts de nodige aantrekkingskracht uit te oefenen om nog een drankje te doen en een dansje te wagen.

Verdichting
Ondanks de - voor sommigen - korte nacht vond er de volgende ochtend een zeer levendige discussie plaats over verdringing op de stedelijke woningmarkt, de noodzaak om veel nieuwe woningen toe te voegen en te zorgen voor uitstekende bereikbaarheid. Daarna stapte de groep de bus in voor een bezoek aan het Quartier des États-Unis van Tony Garnier. Het project werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw getroffen door de crisis, waardoor het plan verdicht werd en de kopgevels zonder ramen werden uitgevoerd. De blinde gevels zijn later verfraaid met prachtige muurschilderingen. Na een korte wandeling ging het verder naar Quartier des Gratte-Ciel in Villeurbanne, eveneens een project van begin 20e eeuw. Ook hier was tijd voor een korte wandeling, waarbij kon worden ervaren dat de gebouwen vanaf de straat minder hoog lijken dan ze zijn, doordat de bovenste lagen van de kleine wolkenkrabbers steeds iets verder terug springen.

Gesloten winkelcentrum
In Les Halles de Lyon van Paul Bocuse konden de deelnemers op eigen gelegenheid lunchen bij één van de vele kleine markstalletjes en eetgelegenheden met lekkernijen. De reis werd afgesloten met een bezoek aan Part Dieu. Dit is een zaken- en winkelgebied bij een openbaar vervoersknoop waar nieuw leven in geblazen wordt. Bureau MVRDV liet met een rondleiding en een presentatie zien hoe ze het grootschalige, naar binnen gekeerde, betonnen winkelcentrum uit de jaren ’70 met kantoren en parkeergarages wil transformeren en uitbreiden. Het idee om het patroon van de betonnen gevelelementen in een steeds verder uitgeklede vorm door te zetten en zo duidelijke overgangen te maken naar open glazen entrees werd positief ontvangen. Maar de grote vraag wie er straks gebruik zullen maken van de grote trappartij over vijf etages, blijft vooralsnog onbeantwoord.

“Het was een topreis.” Die reactie was meer dan eens te horen. Uitstekende inhoudelijke begeleiding door Peter Bart, een interessant programma, super georganiseerd en een leuke, zeer gemengde groep deelnemers. Terug op Schiphol werden plannen gemaakt om elkaar weer te ontmoeten op de Dag van de Projectontwikkeling of de Provada. En enkele deelnemers wilden al intekenen voor de volgende reis. Kortom, het was een succes.

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/grote%20fotos/lyon2/lyon2-286.png

Tags