Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
5 juli 2018
Studiereis naar Helsinki en Tallinn voor herhaling vatbaar
Een grote groep NEPROM-leden verkende onlangs de steden Tallinn en Helsinki. En natuurlijk werd volop de gelegenheid benut om nieuwe contacten te leggen, plannen te maken voor samenwerking en te spreken over het vak.

 

Een grote groep NEPROM-leden verkende onlangs de steden Tallinn en Helsinki. Zowel de historische delen als nieuwe ontwikkelingen vielen in de smaak bij de Nederlanders. En natuurlijk werd volop de gelegenheid benut om nieuwe contacten te leggen, plannen te maken voor samenwerking en te spreken over het vak.​

Estland loopt voorop met de digitalisering van overheidsdiensten. Hun ervaringen delen ze met buitenlandse delegaties, waaronder de NEPROM, in het bezoekerscentrum E-Estonia. Via hun ID-kaart met chip kunnen de Estlandse burgers met opvallend gemak allerlei diensten van de overheid afnemen en hun gegevens beheren. Aardig aan de presentatie was ook de trots op het land die sprak uit de afwijkende kleur van het deel "est" in woorden als fastest in de presentatie.

In Tallinn bezocht de groep verder het voormalige industriegebied Rotermanni. De 19e eeuwse bebouwing is getransformeerd en aangevuld met nieuwbouw waardoor een gemengd gebied is ontstaan met woningen, kantoren, horeca en winkels. De ontwikkelaar, die afkomstig is uit de beveiligingsbranche, gaf toe wel wat leergeld te hebben betaald . Het ondergrondse winkelcentrum werd geen succes. Inmiddels heeft de wijk zich na een lange aanloop ontwikkeld tot een levendige stadswijk waar de Esten graag komen.

winkelstraat.jpg

Het succes is mede te danken aan Koko Architecten dat er met een aantal opvallende ingrepen in geslaagd is om de oude gebouwen geschikt te maken voor nieuwe functies en er tevens een eigentijdse draai aan te geven, waarover ze een mooie anekdote wisten te vertellen. De welstandscommissie van Tallinn was fel tegen het plaatsen van drie glazen kantoorunits op een bestaand gebouw en was er zeker van dat de architect op nationaal niveau zou worden weggehoond met dit voorstel. Dat bleek een misvatting, waardoor de welstandscommissie bakzeil haalde en de glazen units er toch kwamen.

optopping.jpg
Het even verderop gelegen was Seaplane Harbour. Dit gebouw herbergde vroeger watervliegtuigen en is nu een museum. Indrukwekkend is de constructie, bestaande uit drie enorme omgekeerde betonnen schalen die rusten op grote betonnen kolommen, waardoor een grote open ruimte ontstaat. Ook de onderzeeboot die in het museum van binnen te bezichtigen was, sprak tot de verbeelding.​

De dag werd afgesloten met een diner, maar niet nadat er een rondwandeling was gemaakt door het oude, goed geconserveerde centrum van het charmante Tallinn. Na een boottocht was het de volgende ochtend tijd om onder begeleiding van een gids het stadscentrum van Helsinki te verkennen. Deze stad kent evenmin veel hoogbouw, maar heeft wel meer stadse allures met grotere boulevards en imposantere gebouwen dan het kleinschaligere Tallinn.

's Middags stond een presentatie over de ontwikkeling van Helsinki op het programma, waarna het tijd was om in drie groepen langs diverse de nieuwe ontwikkelingen te fietsen. Verschillende groepen hadden wat verschillende routes, onder andere langs de nieuwe waterfrontontwikkeling Jätkäsaari, de Tempelliaukio kerk in een rots, de markthal en het Kiasma museum.

hoogbouw.jpg
Voor de vroege vogels was er vrijdagochtend de gelegenheid om nog voor het ontbijt een frisse duik te nemen in de Allas Seapool en de sauna te bezoeken. Het overgrote deel van de groep probeerde nog een extra uurtje slaap te pakken na een korte nacht. Het programma startte voor hen met een presentatie over de Finse retailmarkt en recente innovaties in shopping center Iso Omena. Net als in Estland sprak ook hier trots op het land uit de presentatie, deze keer door een opsomming van allerhande ranglijsten waar Helsinki en Finland figureerden als beste van de wereld, Europa of een andere regio of anders toch in de hoogste regionen van de betreffende lijst. In het daarop volgende gesprek tussen de leden riep dit de vraag op of wij als ontwikkelaars ook niet met meer trots moeten laten zien wat de sector doet.


Het laatste bezoek van de reis betrof de getransformeerde Arabiafabriek en de woningontwikkelingen daar omheen in Arabianranta. In de wijk is geïnvesteerd in kunst in de openbare ruimte. In de fabriek zijn diverse Finnish design winkels gevestigd, waar de mooiste spullen te koop zijn, en een tentoonstelling van huishoudelijke artikelen. Maar los van de zestig NEPROM mannen en vrouwen was het er op deze vrijdagochtend niet erg druk. Wat wel vragen opriep over de levensvatbaarheid van dit, overigens mooie project.

de-schaar-van-damocles.jpg
Op de luchthaven en in het vliegtuig werd nog volop nagepraat over de succesvolle reis en over andere zaken die de leden bezighouden. En de eerste suggesties voor nieuwe bestemmingen kwamen al op de terugvlucht binnen.

groepsfoto.jpg
Gezien de vele positieve reacties op de NEPROM-studiereis naar Helsinki en Tallinn hebben wij besloten deze reis volgend jaar nogmaals te organiseren. Heeft u interesse, stuur dan een mail naar info@neprom.nl o.v.v. interesse studiereis Helsinki-Tallinn. Dan zullen wij u op de hoogte houden. 

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/events/20180705-studiereis.jpg, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/events/20180705-studiereis.jpg

Tags