Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
31 oktober 2019
Succesvolle demonstratie op het Malieveld
We kunnen terugkijken op een succesvolle dag waarop we met een brede delegatie en een heleboel protestanten ons signaal richting het kabinet hebben afgegeven.

​​Gisteren vond de grote demonstratie van de bouwsector plaats, gericht op stikstof en PFAS. De NEPROM was van de partij! Wij kijken terug op een goed georganiseerde en zeer geslaagde actie op het Malieveld. Volgens de organisatoren deden er tussen de 5.000 en 6.000 mensen met ongeveer duizend voertuigen mee aan het protest. Daar mogen we trots op zijn. Minister Carola Schouten zegde toe dat het kabinet snel met een drempelwaarde voor stikstof komt om de problemen van de bouw op te lossen.

"Kabinet, doe er wat aan. Nu!"
Alle brancheverenigingen waren op het podium vertegenwoordigd, waaronder NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter. Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, sprak over een historische gebeurtenis waarin in werkgevers, werknemers en vakbonden schouder aan schouder op het Malieveld demonstreren.

Demonstratie Hans de Boer.jpgVolgens Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, was het veelzeggend dat zowel werkgevers, werknemers als vakbonden naast elkaar stonden op en voor het podium. “Het geeft aan dat we het zat zijn dat het kabinet geen beleid heeft. Wij zijn voor het eerst samen omdat het water ons tot boven de lippen staat.” Omdat we geconfronteerd worden met iets wat onthutsend is, wat stuitend is en onbestaanbaar is, ging Verhagen verder. “Het is onthutsend dat duizenden mensen wachten op een woning en dat er honderden miljoenen aan achterstallig onderhoud is aan wegen, bruggen en viaducten. Dat er eigenlijk honderden gebouwen per dag verduurzaamd moeten worden en dat wij dan op onze handen zouden moeten zitten. Het is ontluisterend dat we al maanden wachten op een oplossing voor stikstof en PFAS-problemen. De bouw is niet de oorzaak van het probleem, maar we zijn wel keihard slachtoffer!”, sprak Verhagen fel. “Duizenden banen staan op het spel. Terwijl er eigenlijk duizenden mensen extra in de bouw en infra zouden moeten werken om de problemen, waarmee we nu geconfronteerd worden, op te lossen. Het is onbestaanbaar dat we nog steeds moeten wachten op een kabinet dat het besluit neemt om de bouw en de infra weer aan het werk te krijgen.” Verhagen eindigde zijn betoog dan ook met de woorden dat het kabinet nú over de brug moet komen. “Wij eisen van het kabinet dat er daadkracht komt. Er moet nú actie komen. Het is anders onbestaanbaar dat jullie straks geen werk meer hebben. Wij willen samen aan het werk. Kabinet, doe er wat aan. Nú!” 

"Drempelwaarde gaat er snel komen"
Minister Carola Schouten (Landbouw) nam samen met minister Eric Wiebes (Economische Zaken), staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) het manifest in ontvangst, waarop de problemen en mogelijke oplossingen staan om de problemen die de bouwsector heeft door de regelgeving over stikstof en PFAS, op te lossen. Vervolgens sprak Schouten de toeschouwers toe. “Bouwprojecten kunnen doorgaan en de vergunningverlening is alweer op gang gekomen. Dit land gaat niet op slot”, benadrukte ze. Maar de bouwers willen niet langer meer wachten, zo werd duidelijk aan de hand van het 'nu, nu, nu’-geroep op het Malieveld. En ook de rest van haar woorden leverde een groot fluitconcert op. “Het kabinet is bezig met maatregelen om te voorkomen dat de bouw plat komt te liggen. Het kabinet komt met een drempelwaarde, waarmee de meeste projecten zijn geholpen. Dat heeft impact op de hele sector.” Maar op de vraag wanneer die maatregelen duidelijk zijn, reageerde Schouten ontwijkend. “Die drempelwaarde gaat er snel komen.”

Demonstratie groot.jpgHet laatste woord is nog niet gesproken
Gelukkig weten wij dat LNV en BZK daarbij ook zeer nadrukkelijk kijken naar het Sweco-onderzoek en het voorstel dat Desirée Uitzetter twee weken geleden aan Staatssecretaris Raymond Knops aanbood mede namens Bouwend Nederland, NVB, Aedes, Woonbond en IVBN. Kortom, het laatste woord over stikstof en PFAS is nog niet gesproken. Maar we kunnen terugkijken op een succesvolle dag waarop we met een brede delegatie en een heleboel protestanten ons signaal richting het kabinet hebben afgegeven. Het is te hopen dat we over enkele weken niet weer het Malieveld op hoeven, want het is maar de vraag of de grondverzetters dan weer zo gedisciplineerd blijven. Het water staat hen na aan de lippen.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Manifest%20nieuw.png, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Manifest%20nieuw.png

Tags


Downloads