Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
9 juli 2015
Tekort aan nieuwbouwwoningen dreigt
Het herstel op de woningmarkt zet door. De grootste bedreiging voor verder herstel is het achterblijven van het aanbod.
Het herstel op de nieuwbouw woningmarkt zet verder door. In het eerste kwartaal van 2015 werden 15% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit de Monitor Nieuwe Woningen. De grootste bedreiging voor verder herstel is volgens de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, het achterblijven van nieuw aanbod.

Volgens Wienke Bodewes, voorzitter van de NEPROM zet het herstel door. “Het eerste kwartaal van 2015 was het zevende kwartaal op rij waarin het aantal verkopen hoger lag dan een jaar eerder. Op basis van voorlopige verkoopcijfers verwachten we dat dit in het tweede kwartaal opnieuw het geval is. We verwachten dat we 2015 kunnen afsluiten met bijna 30.000 verkochte nieuwbouwwoningen tegenover 26.500 vorig jaar. Positief is ook dat we een toename zien in het aandeel verkochte woningen in het duurdere segment boven € 300.000.”

Krimpende verkoopportefeuille
In de afgelopen jaren is de verkoopportefeuille van ontwikkelaars steeds verder geslonken. Het lijkt er op dat projectontwikkelaars de toegenomen vraag niet kunnen bijhouden. “Als het nieuwe aanbod blijft achterlopen op de vraag ontstaat er een tekort aan nieuwe koop- en huurwoningen,” waarschuwt Bodewes, “en dat kan verder herstel van de woningmarkt in de weg zitten.” Volgens de NEPROM-voorzitter zitten er onvoldoende ontwikkellocaties in de pijplijn, waardoor het aanbod van nieuwe woningen dreigt te stokken.  De NEPROM-leden signaleren ook een afnemend gevoel van urgentie bij diverse gemeenten, waardoor de voorbereidingstijd van nieuwe projecten oploopt. Bodewes: “Gemeenten en marktpartijen moeten met elkaar alle zeilen bijzetten om tijdig nieuw aanbod op de markt te brengen.”

Sterk gestegen belangstelling consument
Veel projectontwikkelaars maken voor het promoten van hun nieuwbouwaanbod op projectsites en andere nieuwbouwsites gebruik van het Landelijk Nieuwbouw Portaal, waar de NEPROM nauw bij betrokken is. Het aantal consumenten dat op deze sites hun interesse voor een specifiek nieuwbouwproject laat blijken is in een jaar tijd bijna verdubbeld. Ook hier blijkt volgens de NEPROM uit dat het aantal consumenten dat actief op is naar een nieuwe woning in korte tijd sterk is gestegen.

Download de Monitor Nieuwe Woningen Zomer 2015.

Lees ook Bodewes: grote woningvraag vergt meer inzet overheden (voor abonnees van Vastgoedmarkt).
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/mnw-zomer-2015.jpg, Monitor Nieuwe Woningen Zomer 2015

Tags