Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/LaraMullerGRE.jpg
Nieuws
16 februari 2017
Terugblik Green Retail Expedition
Duurzaamheid staat nog niet bij alle stakeholders in de winkel(vastgoed)sector hoog op de agenda. Daarom is het Platform Duurzaam Winkelvastgoed gelanceerd.

Duurzaamheid staat niet bij alle stakeholders in de winkel(vastgoed)sector hoog op de agenda. De mogelijke gevolgen van geldende milieuwetgeving met de bijbehorende sancties zijn nog onvoldoende bekend bij retailers, eigenaren van vastgoed, beheerders en ontwikkelaars. Om deze reden is het Platform Duurzaam Winkelvastgoed gelanceerd.

Bij het Platform Duurzaam Winkelvastgoed zijn inmiddels vele partijen aangesloten: DGBC (Dutch Green Building Council), INretail, IVBN, NEPROM, NeVaP, NRW, Platform Duurzame Huisvesting, RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Vastgoed Belang, Vastgoedoverleg en VGM NL. Op dinsdag 7 februari vond, onder de naam Green Retail Expedition, de kick off plaats van dit platform. Het was een middag met veel energie. Hieronder een beeld van de korte pitches van experts en koplopers.

Lara Muller (foto) van het Blue Building Institute maakte in een vlammend betoog de urgentie van verduurzaming duidelijk, maar ook de kansen die er liggen. Rachelle Vingerhoeds van HB Capital nam de aanwezigen mee in de wet- en regelgeving die verplichtingen oplegt ten aanzien van verduurzaming, variërend van het nemen van energiebesparende maatregelen en het hebben van een energielabel tot het uitvoeren van energie-audits. De verplichtingen en sancties zijn samengevat in een handzaam overzicht. Meer informatie en hulpmiddelen en tools zijn te vinden op de website Kompas Energiewetgeving. Van handhaving is nog nauwelijks sprake, maar de verwachting is dat dit op korte termijn gaat veranderen; mede om de klimaatdoelstellingen te halen.

Groen vastgoed is meer waard
Steeds meer partijen zijn echt met duurzaamheid bezig, maar er zijn nog belangrijke verbeteringen mogelijk volgens Joost Vooijs van Colliers International. Bijvoorbeeld door retailers een casco plus een aantal standaardvoorzieningen te bieden. Martijn Vlasveld van CBRE Global Investors vertelde hoe bij de herontwikkeling en verduurzaming van De Heuvel een succes werd door de focus op het verhogen van de huurderstevredenheid en het verlagen van de servicekosten. Lidl Nederland gaat steeds een stap verder in energiebesparing en duurzaamheid, liet Marcel Ganzeboom zien aan de hand van concrete voorbeelden. Dat groen vastgoed meer waard is dan grijs vastgoed, weet Marcel de Boer van Troostwijk/NVM heel zeker. Taxateurs moeten toekomstgericht durven nadenken om dit ook in hun waarderingen mee te nemen.

Actie in Utrecht
De gemeente Utrecht heeft een duidelijke ambitie om de stad structureel te verduurzamen, aldus wethouder Paulus Jansen. De stad maakt hier werk van onder andere door het bezoeken van – inmiddels al 400 – retailers om hen ervan bewust te maken dat er met eenvoudige maatregelen al veel winst te behalen valt.
 
Keynotespeaker Wilco van Rooijen inspireerde de aanwezigen met beelden van zijn expedities naar de bergen en de polen en de lessen die hij leerde tijdens deze expedities. Het allerbelangrijkste is de stip op de horizon, iets waarvoor je je bed uit komt, en een duidelijk antwoord op de vraag waarom je dat doel wilt bereiken. Dat zorgt voor het commitment om door te gaan in moeilijke situaties. Een team met de juiste mensen is cruciaal, zonder dat had Wilco van Rooijen zijn verhaal niet eens meer kunnen doen. 

Zijn nieuwste project is de clean2antarctica-expeditie. De schoonste expeditie ooit. De expeditie gebruikt afval als grondstof en draait om innovatiekracht. Van Rooijen is ervan overtuigd dat je meer kunt dan je denkt. Ben jij bereid de handschoen op te pakken?

Bekijk hier de video-impressie van de Green Retail Expedition en de presentaties.