Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/participatie.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/participatie.jpg
Nieuws
25 januari 2022
Terugkijken: webinar participatie
Na het hoofdprogramma van het webinar over privaat georganiseerde participatie bij gebiedsontwikkelingen is nu ook deelsessie over het ontwikkelaarsperspectief terug te zien.

Al weer enige tijd geleden organiseerde het programma Stedelijke Transformatie een online themasessie over privaat georganiseerde participatie bij gebiedsontwikkelingen. Aanleiding was het essay Participatie georganiseerd door private partijen, geschreven door de TU Delft. Het plenaire programma was al eerder terug te zien en te luisteren via de website van Stedelijke Transformatie. Nu staat ook de deelsessie over het ontwikkelaarsperspectief online. 

Voorbij de naïviteit 
In het plenaire deel van het webinar vertelt Mireille Knape van BPD vanuit Phood Kitchen in transformatiegebied De Caai in Eindhoven hoe BPD de participatie voor dit gebied heeft vormgegeven. Wouter Jan Verheul (TU Delft) presenteert de hoofdlijnen van het essay. In het daarop volgende gesprek, waaraan ook Fleur Spijker (gemeente Leiden) en Stavros Zouridis (Tilburg University) deelnemen, noemt de laatste als een van de sterke punten van het essay dat het voorbij de naïviteit gaat. Participatie wordt vaak voorgesteld als het nieuwe wondermiddel voor het verkrijgen van draagvlak en kwalitatief hoofwaardige besluitvorming, maar die naïviteit is in het essay dus niet aan de orde.  

Private kosten en baten van participatie 
In de deelsessie over het ontwikkelaarsperspectief delen Erwin Heurkens (TU Delft), Fransje Sprunken (FSD) en Mireille Knape (BPD Gebiedsontwikkeling) tips voor private partijen bij het organiseren van omgevingsparticipatie. Ook bespreken zij of de baten opwegen tegen de kosten. Daar blijkt moeilijk aan te rekenen. Zeker is dat participatie hele interessante en waardevolle inzichten kan opleveren die de kwaliteit van plannen ten goede kunnen komen. Of dat zich ook vertaalt in hogere opbrengsten, snellere verkoop of andere concrete baten voor de ontwikkelaar is lastiger te zeggen. Voordelen zien de sprekers in ieder geval wel. 

Tags