Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
8 december 2015
Tijd voor een trendbreuk in mechanische ventilatie
Kies je voor mechanische ventilatie of voor balansventilatie in je nieuwbouw woningproject? Veel bewoners stellen natuurlijke toevoer op prijs. Maar kan dat nog in woningen met een EPC onder de 0,4?
Kies je voor mechanische ventilatie of voor balansventilatie in je nieuwbouw woningproject? Veel bewoners stellen natuurlijke toevoer op prijs. Maar kan dat nog in woningen met een EPC onder de 0,4?

Het Lente-akkoord heeft de afgelopen tijd twee brochures het licht doen zien over ventilatie: één over balansvantilatie met wtw in woningbouw, en recent een brochure over mechanische ventilatie in woningen. Als het gaat om mechanische ventilatie volstaan huidige technieken niet meer in de nieuwbouw van vandaag. Het MONIcair onderzoek heeft laten zien dat mechanische ventilatie vaak onder de maat is. Het is daarom tijd voor een trendbreuk. Alléén mechanische ventilatie die in de vakwereld wordt aangeduid met C4b en C4c kan aan de eisen voor voldoende ventilatie, ook in de slaapkamers, voldoen.

Dat houdt in: systemen op basis van CO2-sturing per kamer of zone; zodanig dat de ventilatie grotendeels automatisch geregeld wordt. Op meerdere punten in huis wordt de lucht afgezogen en ververst. Per zone wordt de luchtstroom geregeld. Bewoners kunnen de instellingen handmatig naregelen, maar het systeem blijft altijd goed werken, ook al wordt het niet optimaal bediend. 

Lees meer op de Lente-akkoord website 


Wilt u het NEPROM-nieuws via e-mail ontvangen? Meld u dan aan voor de tweewekelijkse NEPROM Update.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid/mechanische-ventilatie-286.jpg

Tags