Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
4 september 2012
Tijdelijk minder overdrachtsbelasting
Staatssecretaris Weekers heeft aangekondigd dat de termijn om met vermindering van overdrachtsbelasting vastgoed door te verkopen van 6 naar 36 maanden wordt verruimd.

Staatssecretaris Weekers heeft aangekondigd dat de termijn om met vermindering van overdrachtsbelasting vastgoed door te verkopen van 6 naar 36 maanden wordt verruimd. Dit geldt zowel voor particulieren als voor ondernemers die vastgoed verkopen.

Op grond van wetgeving met betrekking tot overdrachtsbelasting geldt een vermindering van de heffingsmaatstaf bij een verkrijging binnen 6 maanden na de vorige verkrijging van dezelfde onroerende zaak. De koper is slechts overdrachtsbelasting verschuldigd over de meerwaarde.
De verruiming gaat al per 1 september werken op grond van een goedkeurend besluit en wordt vervolgens nog wettelijk verankerd via het Belastingplan 2013. De regeling betreft woningen en bedrijfspanden die (voor het eerst) worden verkregen in de periode van 1 september 2012 tot 1 januari 2015. De werking van de regeling heeft dus een uitloop.

De NEPROM is weliswaar positief over deze ontwikkeling maar verwacht een beperkt effect voor projectontwikkelaars. Wanneer projectontwikkelaars (bestaande) woningen van gegadigden voor nieuwbouwwoningen opkopen, streven zij er altijd naar zo snel mogelijk door te verkopen om bedrijfseconomische risico’s te beperken. Daarbij moet eerder aan een tijdshorizon van 3 tot 6 in plaats van 36 maanden gedacht worden. Ook andere aspecten dan overdrachtsbelasting spelen daarbij een belangrijke rol.

Gunstig is dat de regeling ook voor bedrijfspanden geldt. Extra tijd kan benut worden om het pand aantrekkelijker te maken. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en overige omstandigheden van het geval zouden in sommige situaties mogelijk ook de fiscale gevolgen van een met omzetbelasting belaste levering om de hoek kunnen komen kijken. Het totale fiscale spectrum reikt soms verder dan enkel de doorverkoopregeling.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/politici/weekers.jpeg

Tags