Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Transformatie.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Transformatie.jpg
Nieuws
28 juni 2021
Transformatiefaciliteit succesvol
Het revolverende fonds voor binnenstedelijke transformatie van oude fabrieksterreinen en leegstaande winkelpanden tot woningen is een succes, schrijft het ministerie van BZK. De NEPROM stond aan de wieg hiervan.

​De regeling die bijdraagt aan het transformeren van oude fabrieksterreinen en leegstaande winkelpanden tot woningen is een succes. Dat schrijft het ministerie van BZK op de website van de Rijksoverheid

De Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie, of kortweg de Transformatiefaciliteit, is in 2019 ingesteld met inbreng van de NEPROM. 

 

Revolverend fonds 

In totaal is € 58 miljoen beschikbaar. Het ministerie ondersteunt hiermee in twee tranches zo’n 27 projecten, goed voor zo’n 6.000 woningen. Doordat het een revolverend fonds betreft waarbij projecten hun bijdrage later terug betalen, kunnen in de toekomst nog veel meer projecten ondersteund worden. 

 

Eerste aflossingen later dit jaar 

De ontwikkelaars moeten rond start bouw de lening aflossen. Dat is na ongeveer twee jaar tijd. De eerste aflossingen (inclusief rente) van in totaal ongeveer € 6 miljoen worden verwacht in de tweede helft van dit jaarHet geld komt dan weer beschikbaar voor de financiering van nieuwe projecten. 

 

Financiering voor beginfase 

Met name in de beginfase van een ontwikkeling komen partijen geregeld geld tekort. Vanwege de grote onzekerheden zijn banken in de planvormingsfase vaak niet bereid om de ontwikkelkosten van zulke projecten voor te financieren. Voor dit soort projecten kan de Transformatiefaciliteit uitkomst bieden. 

 

Ook voor grotere projecten 

Via het programma Stedelijke Transformatie hebben wij actief meegepraat over de inrichting van een revolverend fonds voor binnenstedelijke transformatie. Onze aanvankelijke zorg was dat de faciliteit vooral geschikt zou zijn voor kleinere projecten en dat NEPROM-leden hier nauwelijks profijt van zouden hebben. Inmiddels is gebleken dat ook zij met de Transformatiefaciliteit geholpen zijn. 

 

Meer informatie 


Tags