Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
18 oktober 2023
Verblijfsvoorzieningen gevleugelde buurtgenoten
Er komen bij nieuwbouw eisen voor verblijfsvoorzieningen voor de huismus, gierzwaluw en vleermuis. Dit zijn beschermde soorten die voorzien moeten worden van permanente nestelgelegenheden. Reageren op het huidige besluit is mogelijk tot 13 november en kan via NEPROM.

In het BBL (besluit bouwwerken Leefomgeving 2024) komen eisen om bij nieuwbouw voorzieningen voor de huismus, gierzwaluw en vleermuis te realiseren. Per 110 m2 gesloten gevel- en dakoppervlakte (vergelijkbaar met een rijwoning) dient tenminste één voorziening voor huismus, één voor gierzwaluw en 2% hangoppervlakte voor vleermuizen te worden gerealiseerd.

De voorzieningen mogen per bouwblok gecombineerd worden. Huismussen, en ook vleermuizen, zitten namelijk het liefst bij elkaar. De voorzieningen hoeven niet per se te bestaan uit ingemetselde nestkasten, je kunt ook denken aan toegankelijke spouwen, richels of ruimte onder de dakpannen.

Het wetsvoorstel is nu in een verzamelbesluit ter internetconsultatie voorgelegd. Onze verwachting is dat dit per 1 juli 2024 in werking treedt. Je kunt hier de Rapportage verblijfsvoorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen downloaden.

Heb je vragen of opmerkingen? Geef deze door aan Claudia Bouwens​. Indien gewenst kan zij namens NEPROM een reactie insturen. De reactietermijn van deze internetconsultatie staat open tot 13 november 2023. 


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/nestkastjes.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/nestkastjes.jpg

Tags