Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/nieuwbouw2.jpg
Nieuws
13 februari 2015
Verkoop nieuwbouwhuizen trekt verder aan
De nieuwbouw koopwoningenmarkt heeft zich in 2014 verder hersteld. In het afgelopen jaar werden 26.000 nieuwe huizen verkocht. Dat is zo’n 80% meer dan in 2013.

De nieuwbouw koopwoningenmarkt heeft zich in 2014 verder hersteld. In het afgelopen jaar werden 26.000 nieuwe huizen verkocht. Dat is zo’n 80% meer dan in 2013, wat het slechtste jaar in de geschiedenis was, zo blijkt uit de jongste cijfers van de Monitor Nieuwe Woningen. De NEPROM, de vereniging van project­ontwikkelaars, verwacht dat door de lage rente het herstel in 2015 zal aanhouden.

Wienke Bodewes, voorzitter NEPROM: “Het herstel in 2014 was sterker dan verwacht. In de zomer voorspelden we nog dat we het jaar zouden afsluiten met 20.000 verkochte nieuwe huizen. Nu blijkt dat het er 26.000 zijn geworden. Met name het vierde kwartaal was verrassend sterk met ongeveer 8.500 verkochte nieuwe woningen. Voor een deel is dat het effect van consumenten die nog snel van de verruimde schenkings­regeling en van de gunstiger hypotheekvoorwaarden wilden profiteren, maar het is vooral de lage rente die de consument over de streep trekt. Opvallend is nog steeds het grote aandeel goedkope (starters)woningen met een prijs onder de 200.000 euro. We hopen dat in de loop van 2015 ook de doorstroming naar het middensegment op gang zal komen.”

Belangstelling consument voor nieuwbouw
De NEPROM wijst er op dat nieuwbouw aan populariteit wint bij de consument. Uit de cijfers van Niki, een centrale database voor het aanbod van nieuwbouw woningen, blijkt opnieuw de aanzienlijk gestegen belangstelling van potentiële kopers. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 is de interesse in nieuwbouw bijna verdubbeld. Volgens Bodewes realiseren consumenten zich steeds vaker dat nieuwbouw onder andere door de duurzaamheid, energiezuinigheid en de afwezigheid van onderhoudskosten veel voordelen biedt ten opzichte van bestaande woningen.

Download Monitor Nieuwe Woningen Winter 2014-2015