Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
16 juli 2013
Verslag kennis-bijeenkomst Ontslakken
Twee grote gemeenten geven praktisch inhoud aan ‘ontslakken’. Eindhoven en Zaanstad zetten het kapmes in de wildgroei van ruimtelijke regels bovenop de nationale wetgeving.

In april jl. publiceerde het actieteam Ontslakken Gebiedsontwikkeling (onderdeel Actieagenda Bouw) de rapportage Ontslakken van Gebiedsontwikkeling. Wenken voor sneller, goedkoper en flexibeler acteren. Via kennisbijeenkomsten brengt het actieteam de inzichten aan de man. Op 26 juni vond zo´n bijeenkomst plaats voor een gehoor van gemeenteambtenaren, op uitnodiging van de NEPROM in een zaaltje van het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Twee grote gemeenten geven praktisch inhoud aan ‘ontslakken’. Eindhoven en Zaanstad zetten het kapmes in de wildgroei van ruimtelijke regels bovenop de nationale wetgeving. Met goede bedoelingen ingevoerd, zijn het gestapeld zoveel regels geworden dat ze verstikkend werken. Ze blijken nodeloos complicerend, kostenverhogend en voor sommige initiatieven zelfs destructief.
 
Haken en ogen aan ‘ont-regelen’ zijn er ook, vooral wat betreft het waarborgen van rechtsgelijkheid en kwaliteit en het voorkomen van precedentwerking. Toch lijkt de angst hier groter dan praktisch gezien nodig is. Het zal best eens mis gaan, maar ging het in de bestaande praktijk dan altijd goed?

Lessen uit “Eindhoven en Zaanstad ontregelen”

Het drama van de goede bedoelingen ontvouwt zich wanneer het virtuele bouwwerk aan ambities en intenties op een projectgebied neerdaalt.

“Dit moet anders, willen we creativiteit en innovatie niet doodslaan. We gaan de stad teruggeven aan de initiatiefnemers!”

“Als het maar in de regels staat, dan komt het goed! Nou, zo is het niet. Ondanks de regels is veel lelijks gebouwd.”

“Een precedent is niet altijd erg.”

“Wij willen graag een globaal bestemmingsplan, de deelraad zegt: kom maar met je initiatieven, dan maken wij daar aparte bestemmingsplannen voor.”

Lees het volledige verslag op gebiedsontwikkeling.nu

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/ontslakken-in-de-praktijk.jpg

Tags


Downloads