Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
1 februari 2013
Warmtewet dinsdag 5 februari in stemming
De Warmtewet beoogt de consument te beschermen tegen te hoge warmtetarieven. Warmtelevering wordt doorgaans niet in concurrentie aangeboden.

Op woensdag 30 januari is het wetsvoorstel Wijziging van de Warmtewet in verband met enkele aanpassingen in de Tweede Kamer besproken. De Warmtewet beoogt de consument te beschermen tegen te hoge warmtetarieven, aangezien warmtelevering doorgaans niet in concurrentie wordt aangeboden.

De wet kent een lange voorgeschiedenis: het initiatief hiertoe werd al tien jaar geleden genomen. Een belangrijk onderdeel van de wet is een maximum tarief voor de warmtelevering per kiloWatt op basis van het Niet Meer Dan Anders Principe. 

Kamerlid mw. Klever (PVV) heeft woensdag aangegeven een amendement in te dienen om de eenmalige aansluitbijdragen op nieuwe netten ook volgens het Niet Meer Dan Anders principe te bepalen.

De NEPROM is hier verheugd over. De hoogte van de bijdrage aansluitkosten bij nieuwe netten (BAK) is de afgelopen jaren flink opgelopen. Van ca. € 2.500 enkele jaren geleden tot € 5.000-7.000 (Almere, Leeuwarden, Apeldoorn) vandaag de dag en bedragen tot € 11.000 (Nijmegen, Dordrecht) bij zowel warmte- als koudelevering. Omdat de contracten tussen energieleveranciers en gemeenten vaak zijn gesloten voordat projectontwikkelaars in zicht zijn, is er, anders dan minister Kamp en zijn voorganger Verhagen veronderstellen, voor ontwikkelaars weinig onderhandelingsruimte over de hoogte van de bijdragen.

De NEPROM heeft hiervoor de afgelopen jaren in verschillende brieven aandacht gevraagd. Door de crisis blijkt dat de langjarige contracten die horen bij warmtenetten voor extra risico zorgen. Er worden minder woningen gebouwd, planningen worden niet gehaald. Rentelasten tikken echter door. Ook hierdoor zijn de kosten gestegen, die teruggehaald worden door de BAK tot grote hoogte te laten stijgen. Deze werken door in de vrij-op-naam prijs van de woning. De NEPROM ziet de hoogte van de aansluitbijdrage (BAK) daarom graag uniform vastgesteld in de nieuwe warmtewet.

Dinsdag 5 februari wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de wet en over de amendementen.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/politiek/tweede-kamer.jpg

Tags