Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/phi-trap.jpg
Nieuws
29 maart 2017
Wat is de essentie van opdrachtgeverschap?
De NEPROM werkt aan het Nieuwe Handboek Projectontwikkeling. Op 22 maart kwam een klein gezelschap bij elkaar om actuele inzichten te delen over de essentie van opdrachtgeverschap.

De NEPROM werkt aan het Nieuwe Handboek Projectontwikkeling dat later dit jaar zal verschijnen. Het boek komt tot stand onder leiding van Erna van Holland (COB-WEB advies) en Jos Sentel (Third Place), beiden nauw betrokken bij de opleidingen van de NEPROM. Zij doen dat in co-creatie met vele professionals via verschillende methoden. Op woensdagavond 22 maart kwam een klein gezelschap bij elkaar om actuele inzichten te delen over de essentie van opdrachtgeverschap.

De avond begon met uit uitkiezen van een kaartje. Elk van de deelnemers koos een afbeelding die voor hem of haar de essentie van opdrachtgeverschap in projectontwikkeling verbeeldde. Later op de avond werd veelvuldig teruggegrepen op deze beelden bij de verdere verdieping van het onderwerp aan de hand van vragen en stellingen. De aanwezigen hadden er duidelijk veel plezier in om met elkaar zo over het vak te praten. “Dit is wel een discussie voor gevorderden,” merkte één van hen op. Nu is het aan Erna en Jos om er een samenhangend verhaal van te maken. Misschien nog wel de grootste uitdaging daarbij is om het enthousiasme voor het vak van de pagina’s te laten spatten.

Hans Bootsma (Synchroon)
“Dirigent Reinbert de Leeuw heeft zich een jaar lang met volledige overgave ingeleefd in de muziek en de tekst van de Matthäus Passion. De documentaire daarover heeft mij enorm geïnspireerd. Creativiteit, passie en je heel erg goed inleven in de materie en de omstandigheden zijn volgens mij belangrijke succesfactoren bij projectontwikkeling.”


Irene Ponec (Ymere)
“Als opdrachtgever ben je in de eerste plaats vol passie met je vak bezig. Naast dat het essentieel is om je goed in te leven in de context en de toekomstige gebruikers van je project moet je vooral durven om van de gebaande paden af te wijken, om zo het beste resultaat te behalen.”


Jan Bruil (Bouwinvest)
“Je moet niet de illusie hebben dat je als opdrachtgever alles zelf kunt bepalen. In het complexe krachtenveld waarin je je begeeft ben je in hoge mate afhankelijk van anderen. De kunst is om daarin zo goed mogelijk te sturen om je doelstellingen te halen.”

Hans Broekman (NS Stations)
“Rentmeesterschap is voor mij de essentie van projectontwikkeling. De maatschappelijke verantwoordelijkheid die je als projectontwikkelaar hebt, reikt veel verder dan de periode waarin je zelf met een plan bezig bent. Dat vraagt van ons dat we plekken creëren die wel honderd jaar mee kunnen.”

Jan Fokkema (NEPROM)
“De projectontwikkelaar als spin in het web is een altijd terugkerende metafoor. Die vind ik heel krachtig.”


Hein van Stiphout (Okko Project)
“Ik zie een duidelijke parallel tussen zeilen en projectontwikkeling. Je hebt een goede projectorganisatie nodig en een heldere doelstelling. Je moet weten waar je naartoe gaat om in teamverband je doel te bereiken.”

Milena Pierey (Bouwaccent) 
“Een project start met dromen. Je weet niet precies hoe lang het duurt, waar je uitkomt en langs welke weg, maar je hebt het vertrouwen dat er iets moois gaat komen.”

Harwil de Jonge (Heijmans Vastgoed)
“De scheiding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is niet altijd even duidelijk. Net als bij een dans is soms de vraag: Wie is in de lead? Het is een zoektocht naar de grenzen van je comfort zone. Hoe dicht durf je bij elkaar te komen? Plezier en vertrouwen zijn daarbij cruciaal.”

Patrick Joosen (BPD)
“Projectontwikkeling gaat over een uitdagend eindbeeld, betrokkenheid van mensen en kwaliteit van de plek. Je hebt lef en doorzettingsvermogen nodig en je moet plezier hebben in het vinden van oplossingen voor lastige vraagstukken. Kortom, een relevant en spannend vak.”