Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
14 juni 2019
Wie betaalt de rekening voor uitbreiding OV?
​Op dinsdag 11 juni berichtte het FD dat het Rijk overweegt om woningbezitters, vastgoedpartijen en ondernemers te laten meebetalen aan het aanleggen van nieuwe OV-infrastructuur in de Randstad.

​Op dinsdag 11 juni berichtte het FD dat het Rijk overweegt om woningbezitters, vastgoedpartijen en ondernemers te laten meebetalen aan het aanleggen van nieuwe OV-infrastructuur in de Randstad. De steden hebben zeker €3 mrd nodig om de toegenomen mobiliteitsvraag op te vangen, maar hebben geen geld. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ook geen ruimte op de begroting.

In een reactie wijst Jan Fokkema (directeur NEPROM) er op dat projectontwikkelaars op vrijwillige basis en in goed overleg al bijdragen aan allerlei kosten. "Vaak gaat dat om een hoger bedrag dan wanneer die bijdrage afgedwongen zou worden." De netto-opbrengst van een OV-heffing op nieuwbouw kan volgens Fokkema wel eens tegenvallen als dit betekent dat de vrijwillige bijdrage tegelijkertijd afneemt.

Het liefst zou Jan Fokkema meer geld vanuit het Rijk zien voor de infrastructuur. "Niet alleen in de grote steden loopt het vast, dat geldt ook voor de veertig grootste gemeenten. Tegelijk willen we in Nederland een miljoen woningen bouwen, maar komt de productie niet van de grond. Stel infrabudget beschikbaar voor de gemeenten die de snelste en beste plannen ontwikkelen. Dan is er een prikkel om de woningbouwproductie te versnellen en worden twee problemen opgelost."

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/ov-mobiliteit.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/ov-mobiliteit.jpg

Tags