Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/jan-fokkema1-286.jpg
Nieuws
30 september 2015
Wie zonder zonde is...
Sinds de crisis vaste voet aan de grond kreeg, is er een groep ‘vernieuwers’ opgestaan die met zichtbaar genoegen ‘de gevestigde orde’ het einde der tijden aankondigt.

Deze column van Jan Fokkema (directeur NEPROM) verscheen op 28 september in Cobouw.

Sinds de crisis vaste voet aan de grond kreeg, is er een groep ‘vernieuwers’ opgestaan die met zichtbaar genoegen ‘de gevestigde orde’ het einde der tijden aankondigt.

Zij verketteren de ‘traditionelen’, omdat die nog steeds het licht van de consument niet ontdekt zouden hebben, nog steeds durven te beweren dat ook nieuwbouw noodzakelijk is, woningbouw in de weide bepleiten en weigeren om nu al alle woningen energieneutraal te bouwen. Als we die vernieuwers moeten geloven zijn de ‘traditionelen’ een hardleers en zondig volkje, dat tegen beter weten in en puur uit eigenbelang weigert om het goede te doen.

Verdraagzaamheid is niet hun grootste forte. “Schop iedereen het gemeente huis uit die weigert om alleen nog energieneutrale woningen te bouwen.” En je bent pervers of zot als je naar weilanden durft te kijken. Deze apostelen hebben de wijsheid in pacht. En als mensen niet naar hen willen luisteren, dan moeten ze maar voelen. Stel alle innovaties na twee jaar verplicht. Zet de weilanden op slot. Stop de nieuwbouw.

Ik weet dat de adolescentie tegenwoordig al snel tot je vijftigste duurt. Maar dat ontslaat je niet van de verplichting om na te blijven denken. Natuurlijk, likes en retweets strelen het ego en versterken het eigen gelijk. Maar na twee jaar innovaties verplicht stellen is kortzichtig. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege het risico op kinderziektes. Niet bouwen in het groen klinkt sympathiek voor de stadse elite, maar gaat ten koste van de minder draagkrachtigen en degenen die nog geen woning hebben. Nog daargelaten dat niet iedereen in een appartement wil wonen.

Transformatie en herontwikkeling zijn van groot belang, maar zonder nieuwe uitleg zal schaarste tot sterke prijsstijgingen leiden. Energiezuinigheid uitstekend, maar koste wat kost dat laatste restje energiegebruik eruit persen is niet efficiënt. En ingrijpend renoveren en verbeteren van oude woningen is mooi, maar de tekortkomingen van die oude casco’s los je er niet mee op. Te vaak doen hun argumenten me denken aan die wonderbaarlijke gebeurtenis met vissen en broden.

Vernieuwingen en koplopers zijn nodig, ook in de bouw. Maar doe nou niet of iedereen achterlijk is en jij alleen het licht hebt gezien. En stop met mokken als al die zondaars niet naar jou willen luisteren.