Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
18 mei 2017
ZuiderDUIN Almere wint NEPROM-prijs
De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2017 is gewonnen door ZuiderDUIN in Almere. Dat maakte Juryvoorzitter Josja van der Veer op 18 mei bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling.
De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2017 is gewonnen door ZuiderDUIN in Almere. Dat maakte Juryvoorzitter Josja van der Veer op 18 mei bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch.

De prijs, die voor de zevende maal werd toegekend, wordt uitgereikt aan overheden en marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben gerealiseerd. De winnende locatieontwikkeling, ZuiderDUIN, betreft een samenwerking tussen de gemeente Almere en Amvest. Amvest is fondsmanager van woningbeleggingsfondsen en ontwikkelaar van woningen, woongebieden en zorgvastgoed in Nederland.De jury benadrukt de sterke identiteit van ZuiderDUIN en het onderscheidende woonmilieu dat is ontwikkeld. ‘Het landschap als ultieme drager voor de ontwikkeling, met respect voor het gegroeide bos in combinatie met een ‘man made’ omgeving die een nieuwe laag toevoegt aan de historische inpoldering. Zo leidt het innovatief en conceptueel denken in een uitbreidingsgebied hier echt tot iets extra’s. De gemeentelijke uitvraag was strak omlijnd, maar liet bewust ook de nodige zaken los. Overheid en markt houden elkaar daarmee langjarig in een ‘positieve houdgreep’. Bovendien zijn toekomstige bewoners nauw bij het project betrokken en als ‘ambassadeur’ ingezet. Vanaf het eerste begin is ingezet op het bouwen van een community’, aldus het juryrapport.

De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten: Handelskade (Nijmegen), Wijnhavenkwartier (Den Haag), OV-Terminal Breda (Breda) en Buiksloterham Kavel 21 (Amsterdam) goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkelingen die aansluiten bij de opgaven van deze tijd. In totaal waren er 18 inzendingen.

NEPROM stimuleert met prijs goede samenwerking tussen overheid en markt
De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, wil het belang van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen voor de hoogwaardige ontwikkeling van locaties stimuleren. Daartoe heeft zij de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling in het leven geroepen.

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2017 bestond uit Josja van der Veer, voorzitter (directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit), Francine Houben (directeur Mecanoo Architecten), Yasin Torunoglu (wethouder wonen en wijken gemeente Eindhoven), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Bernard Hulsman (redacteur en architectuurcriticus NRC Handelsblad) en Arno van der Voort (Managing Partner Provast namens De Markthal/Laurenskwartier, winnaar van de NEPROM-prijs 2015).

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/geluk.jpg, https://www.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/geluk.jpg

Tags