Skip Navigation LinksStart

Dossier
Digitale bewonersparticipatie
Door de coronamaatregelen kunnen buurtbijeenkomsten en inspraakavonden niet doorgaan. Veel partijen zijn nu op zoek naar digitale alternatieven. De NEPROM is gestart met een artikelenreeks om ervaringen te delen.
29146891-addc-49da-bd91-812626ba385b
3 juni 2020
3 juni 2020
Bewonersparticipatie in coronatijd: een overzicht met voorbeelden
​Door te kiezen voor digitale participatie als het gaat om het informeren van omwonenden van een nieuwbouwproject hoeft er geen vertraging op te treden in de planvorming. Buurtbijeenkomsten en inspraakavonden kunnen zolang er sprake is van restricties vanwege de coronacrisis online plaatsvinden. NEPROM heeft in de afgelopen periode een aantal artikelen gepubliceerd over dit onderwerp. Hierin worden ervaringen gedeeld van mensen die digitale participatie inzetten. De verhalen zijn samengevoegd in bijgevoegde PDF.
27 mei 2020
Bewonersparticipatie in Amersfoort
Ook de gemeente Amersfoort zag zich medio maart gesteld voor een lastige opgave: hoe om te gaan met bewonersparticipatie in een tijd dat er geen ‘fysieke’ bijeenkomsten zijn toegestaan? Dit is artikel 5: een gesprek met de Amersfoortse wethouders Astrid Janssen (GroenLinks, Ruimtelijke Ordening) en Menno Tigelaar (ChristenUnie, Wonen).
Lees nieuwsbericht
26 mei 2020
Online en fysieke bewonersparticipatie Harderwijk
Gemeenten communiceren steeds meer online met bewoners en dat geldt ook voor de gemeente Harderwijk. Het Online Stadsgesprek Harderwijk is daar een belangrijke tool bij. Toch wil de gemeente een inspraakavond voor omwonenden van Waterfront – de locatie waar een nieuw appartementencomplex moet verrijzen – het liefst ook fysiek laten plaatsvinden. Dit is artikel 4.
Lees nieuwsbericht
14 mei 2020
Digitale bewonersparticipatie bij VORM en MRP
NEPROM publiceert een serie artikelen over digitale bewonersparticipatie en de eerste ervaringen. Dit is artikel 3: een gesprek met Jac Huijsmans (projectdirecteur MRP Development) en John Monden (projectontwikkelaar VORM). Zij zijn betrokken bij het ambitieuze binnenstedelijke project AnnA op de plek van het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, aan de rand van de Haagse binnenstad. Ze organiseerden onlangs met succes een webinar om de omwonenden, belangstellenden en betrokkenen van het project bij te praten over de voortgang van de planontwikkeling.
Lees nieuwsbericht
30 april 2020
Corona en enorme push inzet digitale middelen
De coronacrisis raakt de samenleving op allerlei manieren. Ook de wereld van de projectontwikkeling krijgt ermee te maken. Zo kunnen buurtbijeenkomsten en inspraakavonden niet doorgaan vanwege de restricties. Een mogelijke oplossing is de inzet van digitale middelen. Dit is artikel 2: Enrico Kraijo (VPNG) over de middelen die gemeentelijke projectleiders kunnen inzetten.
Lees nieuwsbericht
24 april 2020
Online bewonersparticipatie in tijden van corona
​Door te kiezen voor digitale participatie als het gaat om het informeren van omwonenden van een nieuwbouwproject hoeft er geen vertraging op te treden in de planvorming. Buurtbijeenkomsten en inspraakavonden kunnen zolang er sprake is van restricties vanwege de coronacrisis online plaatsvinden. NEPROM zal de komende periode een aantal artikelen plaatsen over dit onderwerp en ervaringen delen van mensen die digitale participatie inzetten.
Lees nieuwsbericht