bec35301-4112-47bf-b38e-09ffbad08c96
Event
26 mei 2020
BENG congres
Per 1 januari 2021 wordt de EPC vervangen door BENG. Hoe bouw je nieuwbouwwoningen BENG en beter? Daar heeft het Lente-akkoord jarenlang kennis en ervaringen over verzameld. Wil je in één middag bijgepraat worden? Of wil je juist de laatste inzichten horen? Tijdens dit congres krijg je alle ins en outs te horen.
 
5decc7da-9a38-4868-9b5e-344d0d609ec9

Per 1 januari 2021 gaan de energie-eisen voor nieuwbouw naar Bijna Energieneutraal (BENG). Wat betekent dit? Veel opdrachtgevers, bouwers en adviseurs hebben in de afgelopen jaren al de nodige ervaringen opgedaan. In een groot aantal deelsessies hoor je van collega’s en specialisten de laatste inzichten rond BENG. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagmiddag 26 mei 2020.

Locatie: Mauritskazerne, Ede

Programma
De lunch staat klaar vanaf 12.00 uur. Het inhoudelijke programma duurt van 13.00 uur tot 16.45 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

12.00 uur   Ontvangst met lunch
13.00 uur   Opening door dagvoorzitter Jan Fokkema, directeur NEPROM
13.05 uur   Vertegenwoordiger van het ministerie van BZK over de toekomst van nieuwbouw
13.25 uur   Harm Valk (Nieman RI), legt uit waar je op moet letten bij BENG.
13.45 uur   Bekendmaking van de drie best gewaardeerde ZEN projecten n.a.v. woonbelevingsonderzoek
14.00 uur   Start eerste reeks parallelsessies (45 minuten)
14.45 uur   Pauze
15.15 uur   Start tweede reeks parallelsessies (45 minuten)
16.00 uur   Start derde reeks parallelsessies (45 minuten)
16.45 uur   Borrel en hapjes

In de deelsessies staan praktijkervaringen centraal. De sessies duren 45 minuten met veel ruimte voor het stellen van vragen. (sessies zijn nog niet in de goede volgorde en in de goede ronde)

Deelsessies
1e ronde

1. Hoe pakt BENG uit in hoogbouw? Harm Valk (Nieman RI) licht toe. Een ontwikkelaar/bouwer vertelt hoe hij BENG en ZEN toepast in hoogbouw ontwikkelingen. Sessieleider: Benno Oosterom (Doduva).

2. Betaalbaarheid is voor sociale huurwoningen top prioriteit. Twee corporaties vertellen hoe zij NOM woningen of ZEN woningen kunnen realiseren.

3. Om bouwprojecten door te rekenen op BENG is rekensoftware nodig. Robin van Ravensberg (UNIEC 3) vertelt over de software UNIEC

4. Marleen Spiekman (TNO) en Dick van Ginkel (Van Wijnen), Dennis van Goch (BAM) en Edwin van Kessel (BeNext) hebben 2 jaar lang metingen verricht in twee totaal verschillende NOM projecten. Deze diepe monitoring laat zien hoe modellen bijdragen aan het inzicht in gebruik, ontwerp en gedrag, waarin niet alléén AI een rol speelt. De resultaten geven waardevolle inzichten waarbij bewonersgedrag en monitoring essentieel blijken voor de verbetering van BENG en NOM concepten. Sessieleider: Helen Visser (Bouwend Nederland).

5. In de slipstream van BENG krijgen woningen een nieuw energielabel, mét plusjes. Hoe kunnen we dit beter benutten voor het vermarkten van nieuwbouwwoningen? Sander ter Beek (BAM) en Wendy Braanker (NEPROM) presenteren een marketinginstrument gebaseerd op het energielabel. Sessieleider: Jan Fokkema (NEPROM).

2e ronde

1. Hoe pakken de BENG eisen uit voor utiliteitsgebouwen? Ieke Kuijpers (DGMR) licht de berekeningen van referentiegebouwen toe. Net als in woningbouw komt hier een wisselend beeld uit, afhankelijk van het toegepaste installatieconcept. BENG 3 is een factor om rekening mee te houden.

2. Twee gerealiseerde ZEN nieuwbouwprojecten in de praktijk. Ontwikkelaars/bouwers lichten hun concept toe en vertellen wat ze ervan hebben geleerd. Sessieleider: Benno Oosterom (Doduva).

3. De BENG berekening mag alleen door gecertificeerde personen worden uitgevoerd. Waar moet je aan voldoen om gecertificeerd te zijn? Kees Arkesteijn (ISSO) licht dit toe.

4. Claudia Bouwens (Lente-akkoord) over de leerpunten uit het woonbelevingsonderzoek ZEN woningen.

5. N.n.b.

6. Ontwikkelaars/bouwers van goed gewaardeerde ZEN projecten vertellen hoe zij dit hebben gerealiseerd.

3e ronde
In de derde ronde wordt een deel van de sessies uit ronde 1 en 2 herhaald.

Juist voor jou!
Voor de leden van de vier brancheverenigingen binnen het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-bouw) en voor ambtenaren bedragen de deelnamekosten € 110. Voor overige deelnemers bedragen de deelnamekosten € 175.
Deelnamegelden zijn vrijgesteld van btw.

Aanmelden
Via de knop 'direct inschrijven' in de rechterkolom van deze pagina, kun je je aanmelden. Houd de site van het Lente-akkoord in de gaten voor meer informatie over het programma. Wil je zeker zijn van een plaats, meld je dan snel aan. Er zijn 300 plaatsen beschikbaar.

Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is kosteloos tot twee weken voor het evenement. Bij latere annulering worden de volledige deelnamekosten in rekening gebracht. Vervanging door een collega is ook mogelijk. De factuur wordt na afloop van het congres verzonden.

Je ontvangt na je aanmelding een bevestiging.  Een week voor aanvang ontvang je het definitieve programma, de deelnemerslijst en een routebeschrijving.

Voor meer informatie over deze bijeenkomst kun je contact opnemen met Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord: cb@lente-akkoord.nl. De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van het Lente-akkoord. Heb je vragen over je aanmelding? Mail dan naar info@lente-akkoord.nl

cb20fb02-d804-4b70-9b30-5e938b730bda