Skip Navigation LinksEvents

0ef1415e-5422-4492-b870-2895c808b73d
Event
30 maart 2023
De Participatieparade VOL
Op 30 maart 2023 vindt de Participatieparade plaats. Ga met kennis en inspiratie naar huis om je komende participatieklus met succes op te pakken.
8dc0423d-c54f-4dba-b02a-52984c5082dc
Het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Je kunt je helaas niet meer aanmelden. Heb je interesse in deelname aan een volgende editie? Mail dan alvast je contactgegevens naar contact@departicipatieparade.nl

Geen vinkje, maar een feestje!
Hoe maak je van participatie een feestje in plaats van gedoe? Hoe voldoe je aan alle regels van de nieuwe Omgevingswet èn doe je inspiratie voor je project op? Hoe haak je lastig bereikbare doelgroepen aan? Wat doe je als buurtbewoners zich ineens groeperen tot actiegroep?

Allemaal vragen waar je antwoord op krijgt tijdens de Participatieparade op 30 maart 2023! Inhoudelijke sprekers en stimulerende inspiratiesessies wisselen elkaar af. Voorbeelden van waar het goed en minder goed ging. Maak een tour langs een parade van initiatieven die participatie makkelijker, effectiever én leuker maken. Na deze dag ga je niet alleen met tips, kennis en inspiratie naar huis, maar ook boordevol energie om je komende participatieklus met succes én plezier op te pakken.

Programma
 • 13.00 - 13.30 uur Inloop
 • 13.30 - 13.40 uur Welkom door dagvoorzitter
 • 13.40 - 14.00 uur Hoe krijgen we door goede participatie betere plannen en meer vertrouwen in de initiatiefnemers?
  Openingsdebat met wethouder Floor Roduner (gemeente Haarlem), Mohamed Baba (bestuurder Haag Wonen) en Saskia Bisschops (promovenda Open Universiteit).

  De opgave voor de komende jaren is om participatie een duidelijke plek te geven in de planvorming. Maar hoe zetten we een stap verder zodat daadwerkelijk kennis en wensen uit de buurt de plannen verrijken?  En, hoe verhoudt zich dat met steeds minder vertrouwen in de overheid en instituties als corporaties en ontwikkelaars? En, last but not least, valt er een feestje te maken van die participatie? 
 • 14.30 - 15.15 uur 1e ronde inspiratiesessies
 • 15.30 - 15.45 uur Wat kunnen we leren van participeren in New York City?

  Tijdens dit intermezzo geeft Renée Schoonbeek (Arcadis) antwoord op vragen als: Hoe betrek je 50 vrijwilligers in een adviesrol bij de gemeentelijke besluitvorming?, hoe verenig je publieke en private belangen in het openbaar gebied? en hoe creëer je een kweekvijver voor het toekomstig leiderschap in de stad? In de 15 jaar dat Renée in New York woonde, werkte zij bij een Community Board en een Business Improvement District. Ook doorliep ze het Coro Neighbourhood Leidership Program.
 • 16.00 – 16.45 uur 2e ronde inspiratiesessies
 • 16.50 – 17.00 uur Afsluiting door Jan Fokkema, directeur van de NEPROM
 • 17.00 – 18.00 uur Borrel & Winkelen langs tools
Inspiratiesessies
Laat je inspireren tijdens een van de inspiratiesessies. Bijvoorbeeld over placemaking, de omgevingswet of denken vanuit de doelgroep. Bekijk het volledige aanbod op de website van de Participatie Parade

Paradepaardjes
Tijdens de parade kun je kennismaken met verschillende participatietools van o.a. CitizenLab, De BouwApp, Jager Betekent, Mett, Parolo, Qandr en Smarticipatie.

Locatie
De Participatieparade vindt plaats in Basecamp in Utrecht (Nijverheidsweg 16A). Vanaf Station Zuilen is het ongeveer 10 minuten lopen, of neem een OV-fiets. Op het terrein is voldoende parkeerruimte.

Winkelen langs tools
Vanaf 15.00 kun je inspiratie opdoen bij verschillende aanbieders van tools die je kunt inzetten tijdens een participatieproces.  Denk aan Swipocratie, participatiewebsite, visualisatie van participatie, etc.

Inspiratiesessies
Tijdens de parade kun je deelnemen aan verschillende inspiratiesessies. Elke sessie duurt 45 minuten. Begin maart 2023 ontvangen deelnemers een uitnodiging om zich in te schrijven voor twee sessies. Op dit moment zijn de volgende inspiratiesessies gepland:
 • Participatie in de omgevingswet
 • Kleur bekennen: Participatie en leefstijlen
 • Participatie is niks voor mannen
 • Participatie in complexe gebiedsontwikkeling
 • De straat is van iedereen (participatie in de openbare ruimte)
 • Participatie als basis voor conceptontwikkeling
 • Hoe betrek je jongeren?
 • Denken vanuit de doelgroep
 • Placemaking als katalysator voor participatie
 • Levert het ook wat (geld) op?
Heb je zelf een idee voor een inspiratiesessie? We horen het graag!

Initiatiefnemers
De participatieparade is een initiatief van AM, Antea Group, BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, BuurtBoost, De Wijde Blik, DID Vastgoedontwikkeling, NEPROM, Synchroon en VORM. NEPROM en De Wijde Blik zijn verantwoordelijk voor de organisatie.

Aanmelden
De deelnamekosten voor dit evenement bedragen € 195,- (excl. btw). We zitten op dit moment op het maximale aantal deelnemers. Heb je interesse in deelname aan een volgende editie? Mail dan alvast je contactgegevens naar contact@departicipatieparade.nl.

Als je jouw aanmelding annuleert na 10 maart 2023 dan zijn wij genoodzaakt het bedrag in rekening te brengen. Als je vóór 10 maart 2023 jouw aanmelding annuleert dan ontvang je € 150,- retour; dit in verband met administratiekosten.
Alleen officiële annuleringen per e-mail worden in behandeling genomen. U kunt een bericht sturen naar Yvonne Wigchert
Er kunnen zich maximaal 100 deelnemers aanmelden.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de wereld van vastgoed en vanuit zijn of haar commerciele of (semi)publieke functie te maken heeft met participatievraagstukken. Lidmaatschap van de NEPROM is geen vereiste. 

 
 
b3e97078-83ed-488b-a115-b2601016b9d0