Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/PierrevanRossum286.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/PierrevanRossum286.jpg
Nieuws
19 september 2018
​‘Handboek Projectontwikkeling gaat voorbij de clichés’
“Het boek leert vastgoedprofessionals dat je niet alleen vanuit jezelf moet denken. Alle partijen die moeten samenwerken staan erin beschreven. Het is belangrijk dit inzicht over te dragen.”

Hij noemt het boek aanbevelingswaardig en relevant voor (toekomstige) vastgoedprofessionals. Pierre van Rossum, directeur Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, heeft het nieuwe Handboek Projectontwikkeling van de NEPROM zojuist aandachtig doorgekeken. Het boek is sinds kort verkrijgbaar. Hij roemt de indeling van het boek en de onderwerpen die voorbij komen. “Het boek leert vastgoedprofessionals dat je niet alleen vanuit jezelf moet denken.  Alle partijen die moeten samenwerken staan erin beschreven. Het is belangrijk dit inzicht over te dragen.”

Pierre van Rossum heeft eerder die ochtend een groep vastgoedprofessionals bij de Leergang Projectontwikkeling van de NEPROM verteld over het gemeentelijk beleid van Amsterdam. Ook tijdens de leergang is er aandacht voor – wat hij noemt – het onderhandelingsspel tussen ontwikkelaars en gemeenten.  Over het spel zegt hij: “Het gaat om een ontwikkelaar die iets wil en een gemeente die ook iets wil. Een gemeente kan een ontwikkeling faciliteren of tegenhouden. Gemeentes hebben veel invloed en het is voor projectontwikkelaars van groot belang dat ze zich inleven in de regels. Dit boek helpt daarbij. Alle aspecten komen voorbij in het boek: samenwerken, recht, rekenen en tekenen. Het begint bij inzicht.”

De inhoud van het Handboek Projectontwikkeling
Het nieuwe handboek Projectontwikkeling is anders van opzet dan de oude versie. In het nieuwe boek – maar liefst 432 pagina’s dik - is bijvoorbeeld veel aandacht voor samenwerken en risicomanagement. Het is duidelijk dat de crisis het denken over de praktijk van projectontwikkeling  heeft veranderd.  “Risico’s minimaliseren is heel belangrijk”, stelt Pierre van Rossum. De directeur Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam stelt dat dit misschien haaks staat op snelheid. Zeker als er meerdere kapers op de kust zijn om een locatie tot ontwikkeling te mogen brengen. Zijn boodschap is: “Verdiep je goed in alles rond het bouwen en het bouwproces. Dat staat goed in het boek beschreven.”

Voorbij de clichés
Er doen vaak bepaalde clichés de ronde als zouden ontwikkelaars alleen op geld uit zijn en gemeenten te traag. “Daar moeten we aan voorbij. Daarom draag ik graag bij aan de Leergang Projectontwikkeling.” Ook in het boek staan geen clichés, volgens de directeur uit Amsterdam. “Het boek is zeer aanbevelingswaardig. Ook voor gemeenten.”

Enorm grote opgave
Juist omdat er een enorme behoefte is aan nieuwe woningen – tot 2030 moeten er zo’n miljoen woningen bijkomen in Nederland – hebben partijen elkaar hard nodig. Op de vraag of het boek kan helpen om meer studenten te interesseren voor het vak van projectontwikkeling zegt hij dat het boek goed geschreven is, maar dat er al wel enige ervaring in het vak nodig is om het boek volledig te begrijpen. Hij weet overigens uit eigen ervaring dat het een machtig mooi vak is. Hij ziet in zijn omgeving dat de interesse voor planologie en de bebouwde omgeving zeker aanwezig is. De vriend van zijn jongste dochter studeert planologie. “Als ik iemand het Handboek cadeau zou mogen doen dan zou ik het aan hem geven. Dat is de generatie die Nederland straks verder moet helpen.”

Misschien een deel twee nodig
Als het aan de vastgoedman uit Amsterdam ligt komt er overigens een deel twee van het Handboek Projectontwikkeling. Het nieuwe boek is zeker volledig. Daar ligt het niet aan. “Er wordt vooral  aandacht besteed aan projectontwikkeling tot start bouw. Dus wat mij betreft komt er een deel twee over projectontwikkeling tijdens de bouw.”

Interesse om het Handboek Projectontwikkeling te bestellen? Hier vind je de bestelinformatie. Het Handboek Projectontwikkeling van de NEPROM kost 75 euro.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/PierrevanRossum286.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/PierrevanRossum286.jpg

Tags