Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Desiree%20Nieuwsuur%20website.png, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Desiree%20Nieuwsuur%20website.png
Nieuws
13 mei 2020
NEPROM tegen verplichte aansluiting warmtenet
​Gisteren werd NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter geïnterviewd in Nieuwsuur. Veel gemeenten sluiten nieuwbouwhuizen aan op warmtenetten met hoge temperatuur. De NEPROM is tegen verplichte aansluiting.

​Gisteren werd NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter geïnterviewd in het programma Nieuwsuur. Veel gemeenten sluiten nieuwbouwhuizen aan op warmtenetten met hoge temperatuur. De NEPROM is tegen verplichte aansluiting op het warmtenet. Uitzetter: “Nieuwbouwhuizen zijn juist goed geïsoleerd en hebben nauwelijks zo'n hoge temperatuur warmte nodig.”

Toch sluiten gemeenten die benaderd zijn door Nieuwsuur tot nu toe al ruim zestigduizend nieuwbouwhuizen aan, en daar zullen de komende jaren nog zeker tienduizenden bijkomen. De gemeente Nijmegen heeft al bijna zesduizend nieuwbouwhuizen aangesloten op het hoge temperatuur warmtenet. De komende jaren komen daar zeker achtduizend huizen bij die nog gebouwd zullen worden.

Alkmaar gaat de komende jaren zelfs alle nieuwbouwwoningen binnen de ring én ten noorden van de stad aansluiten op een hoge temperatuur warmtenet. "Dat zijn de komende jaren ongeveer zevenhonderd woningen per jaar", aldus de gemeente.

Arnhem heeft in de wijk Schuytgraaf al ruim vierduizend nieuwbouwwoningen aangesloten en gaat hetzelfde doen met meer dan tweeduizend nog te bouwen huizen. Opvallend genoeg geeft de gemeente zelf toe dat dit niet duurzaam is. "Die hoge temperatuur is hier niet nodig", zegt wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks). Het hoge temperatuur warmtenet is de komende jaren eigenlijk harder nodig op andere plaatsen in de gemeente. "Woningen die al veel ouder zijn en moeilijker te isoleren, moeten van het gas af, net als de industrie. Dat zijn twee sectoren die straks juist die hoge temperatuur nodig hebben."

Maar de gemeente kan de plannen niet wijzigen vanwege een contract met warmteleverancier Vattenfall dat loopt sinds 2002. Het bedrijf heeft vastgelegd dat er een bepaald aantal huizen op het warmtenet moet worden aangesloten. Dat zijn de nieuwbouwhuizen in de wijk Schuytgraaf geworden.

NEPROM-reactie
In een reactie zegt Desirée Uitzetter dat, omdat sommige gemeenten zich in contracten committeren om nieuwbouw aan te sluiten op hoge temperaturen warmtenetten, projectontwikkelaars bij hun nieuw te bouwen huizen daartoe verplicht zijn. “Daar zijn wij om drie redenen op tegen: het is te duur, niet duurzaam en het is niet nodig voor de nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen zijn van zichzelf heel energiezuinig en zijn veel beter af met lage temperatuur warmtenetten.”

Het item over warmtenetten begint bij 34.23, het interview met Desirée Uitzetter bij 38.55.

Terugkijken kan hier