Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/stedelijketrans.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/stedelijketrans.jpg
Nieuws
31 mei 2022
Populair nieuws over gebiedstransformatie
Bouwen in spoorzones is het onderwerp van deel 3 van een reeks meest gelezen, bekeken en beluisterde artikelen, publicaties en webinars van het programma Stedelijke Transformatie, waarvan de NEPROM mede-initiatiefnemer is.

Knelpunten rond stedelijke gebiedstransformaties doorgronden en oplossen, projecten versnellen en kennis verankeren in onderwijs en opleidingen. Met die doelen startte vijf jaar geleden het programma Stedelijke Transformatie op initiatief van de NEPROM en de G40. Inmiddels is een schat aan informatie opgebouwd. In deze reeks brengen we de meest gelezen, bekeken en beluisterde artikelen, publicaties, webinars en podcasts onder de aandacht. Deze keer geen lijstje, maar een themagericht overzicht. 

De video over woningbouw in spoorzones scoorde de meeste views. Het onderwerp spoorzones kwam ook voor in de top tien van meest gelezen nieuwsberichten en in de top tien van best bekeken aankondigingen van bijeenkomsten. Onderstaand een overzicht. 

Woningbouw in spoorzones: combinatie van verdichting en mobiliteit 

Stationsgebieden zijn in trek voor woningbouw. Ze zijn goed bereikbaar en er zijn vaak goede voorzieningen in de directe omgeving. Tegelijkertijd vergt groeiende OV-mobiliteit meer ruimte. Tips voor het effectief ontwikkelen van spoorzones zijn onder andere om verder te kijken dan het gebied zelf, een adaptief plan te maken en vroegtijdig coalities te sluiten met partijen als NS en ProRail. Lees hier het verslag van de digitale themasessie in samenwerking met het Expertteam Woningbouw. Je kunt hier ook de opname van het webinar bekijken of beluisteren. 

Bouwen in de directe omgeving van het spoor 

De verstedelijkingsopgave richt zich steeds vaker op spoorzones, want ze zijn goed bereikbaar en er zijn vaak goede voorzieningen in de directe omgeving. Tegelijkertijd zijn er belemmeringen en specifieke eisen. Het spoor kan zorgen voor omgevingseffecten als geluid en trillingen. Ook is het van belang rekening te houden met externe veiligheidsaspecten. Lees in dit artikel waarmee je rekening moet houden als je gaat bouwen in de directe omgeving van het spoor. En bekijk of beluister het webinar. 

Spoorzone 's-Hertogenbosch 2.0; uitdagingen en dilemma's 

Met de transformatie van het spoorgebied wil de gemeente 's-Hertogenbosch nieuw elan toevoegen aan de historische binnenstad. Het gebied is een mix van ontwikkelde locaties en locaties met ontwikkelpotentie. Er komen diverse opgaven samen en dit maakt de transformatie complex. Erik Feenstra, senior strateeg bij de gemeente 's-Hertogenbosch, vertelt over de dilemma's en kansen. 

Meer informatie 

Verstedelijking rond knooppunten is het onderwerp van een van de sessies tijdens het jaarcongres Stedelijke Transformatie op 2 juni in Den Haag. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stedelijke Transformatie om alle interessante artikelen en aankondigingen van bijeenkomsten direct te ontvangen.  


Tags