Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/overeenkomst-tekenen.jpg
Nieuws
18 april 2013
NEPROM en Aedes ontwikkelen model basisopdracht adviseurs
De model basisopdracht adviseurs van brancheorganisaties NEPROM en Aedes sluit aan op De Nieuwe Regeling (DNR 2011).

NEPROM en Aedes, de brancheorganisaties van projectontwikkelaars en woningcorporaties, hebben een model ontwikkeld dat hun leden kunnen gebruiken als ze een opdracht verlenen aan adviseurs, zoals architecten en ingenieurs.

De model basisopdracht adviseurs sluit aan op De Nieuwe Regeling (DNR 2011). Dit zijn standaardvoorwaarden die zijn opgesteld door de Branchevereniging van Architecten (BNA) en ingenieurs (NL-Ingenieurs). In de praktijk pakken een aantal van deze standaardvoorwaarden nadelig voor (professionele) opdrachtgevers uit. Veel corporaties en ontwikkelaars hanteren daarom eigen – aanvullende en afwijkende – voorwaarden voor het contracteren met architecten en adviseurs. Die kunnen per opdrachtgever verschillen, hetgeen in de praktijk vaak tot langdurige discussies rond een project leidt. Op verzoek van hun leden ontwikkelden NEPROM en Aedes daarom samen met een aantal bedrijfsjuristen en VBTM-advocaten een model dat hun leden kunnen hanteren. In dit model zijn de meest voorkomende afwijkende contractvoorwaarden gebundeld en geüniformeerd.

Vereenvoudiging en uniformiteit
Belangrijkste verschillen met DNR 2011 zijn de vereenvoudigde regeling voor het tussentijds beëindigen van de opdracht, de verhoogde aansprakelijkheid voor de adviseur en afspraken over latere ingrepen in het oorspronkelijke ontwerp door de opdrachtgever. 

Met de uniforme model basisopdracht adviseurs weten ook architecten en ingenieurs waar ze aan toe zijn als ze een opdracht van een corporatie of projectontwikkelaar aanvaarden. Dit voorkomt onnodige vertraging in het ontwikkelingsproces.

Informatiebijeenkomsten
Aedes en VBTM advocaten lichten het model toe tijdens informatiebijeenkomsten op 21 mei, 27 mei, 4 en 11 juni. Kosten voor deelname bedragen €195. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.

Tags