Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/peter-langenberg.jpg
Nieuws
23 oktober 2012
‘Hypotheekrenteaftrek is onhoudbaar in Europese context’
"We zijn het meest sombere land van Europa. Creëer daarom duidelijkheid en wel snel!" aldus Peter Langenberg, directeur Zeeman Vastgoed.

‘De urgentie om de woningmarkt aan te pakken is heel groot. We kunnen ons niet veroorloven langer te wachten. Veel consumenten zitten in een defensieve, afwachtende houding. Uit onderzoek blijkt dat we het meest sombere land van Europa zijn. Daar is maar één antwoord op mogelijk: creëer duidelijkheid en wel snel! Ik weet, de woningmarkt is een ingewikkelde zaak, maar heen en weer praten zoals nu gebeurt levert niks op. Het bevordert de stagnatie alleen maar verder. Stilstand is achteruitgang.

Aan de algemene economische ontwikkeling is weinig te doen, maar het kabinet heeft wel een aantal instrumenten ter beschikking die ze op korte termijn kan inzetten. Stap één: doe werkelijk iets voor de starters. Zij zijn onze toekomstmuziek: help ze met fiscale maatregelen of zelfs met subsidies. En maak de hypotheekverstrekking veel individueler; scheer niet alle starters over één kam. Stap twee: haal per direct de overdrachtsbelasting op de bestaande bouw eraf, dat is een strafboete op verhuizingen. Stap drie: draai de BTW-verhoging op nieuwbouwwoningen terug. Alternatief: verlaag de BTW op grondprijzen van 21 naar 6 procent. Stap vier: schrap de aanstaande verplichting om de hele hypotheeksom af te lossen, dat is nergens voor nodig.

Op de lange termijn is ons systeem van hypotheekrenteaftrek onhoudbaar in de context van één fiscaal Europa. Mijn advies: bouw het in dertig jaar af en compenseer het via de belastingen. Voor de huurmarkt idem dito: het systeem van woningen onder de kostprijs verhuren is failliet. Bied ze aan tegen marktprijs en compenseer huurders die het niet kunnen betalen. Anders kunnen we geen nieuwe huurwoningen meer realiseren.’


Dit interview is het vierde in een serie korte interviews met topmensen uit de bouwbranche, die hun mening geven over het Nationaal Stimuleringspakket voor de Woningmarkt. Zestien partijen uit de bouwsector hebben gezamenlijk dit pakket van stimulerende noodmaatregelen voor de woningmarkt gepresenteerd aan Tweede Kamer, Kabinet en de informateurs in Den Haag.

Ronald Dielwart, directielid Dura Vermeer - ‘Regeerakkoord zet voor komende tijd de lijnen uit’
Peter Langenberg, Directeur Zeeman Vastgoed - ‘Hypotheekrenteaftrek onhoudbaar in Europese context’
Arjan Schakenbos, CEO Vesteda groep - 'Alles begint bij de starters'
Cees van Bemmel, Directievoorzitter van Wijnen Holding -
‘Niet alleen naar Den Haag wijzen’
Geert Hurks, Directeur Hurks Groep - ‘Politici moeten meer denken aan het landsbelang’