Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
30 november 2023
In gesprek met de Stichting Cokopen
De Stichting Cokopen biedt een oplossing aan voor een groot maatschappelijk probleem, namelijk de kloof tussen sociaal huren en kopen. Tijdens een webinar verkenden ontwikkelaars en de stichting de mogelijkheden tot samenwerking.

Op maandag 27 november organiseerde NEPROM een webinar met haar leden om in gesprek te gaan met de Stichting Cokopen. Cokopen biedt betaalbare woningen aan voor mensen zonder eigen geld of hypotheek terwijl er toch vermogen wordt opgebouwd. 

Tijdens het webinar presenteerden Bart Hartman (voorzitter Stichting Cokopen) en Hieke Bakker (directeur Stichting Cokopen) hun Cokopen-model gepresenteerd aan de aanwezige NEPROM-leden. Er is van gedachten gewisseld en de mogelijkheden tot samenwerking tussen ontwikkelaars en de stichting werden verkend. 

Cokopen is de afgelopen twee jaar ontwikkeld door Bart Hartman (maatschappelijk ondernemer) en Karin Laglas (voormalig directievoorzitter van woningcorporatie Ymere), samen met dertig kenners van de woningmarkt.  De Stichting Cokopen, een organisatie zonder winstoogmerk, koopt nieuwe woningen van ontwikkelaars en verhuurt ze via coöperatieve verenigingen aan middeninkomen huishoudens. 

De stichting wil op deze wijze een innovatieve oplossing vormen voor het tekort aan betaalbare woningen voor middeninkomen huishoudens. Door woningen over te nemen van ontwikkelaars kunnen middensegmentprojecten die vastzitten alsnog gerealiseerd worden. De bewoners van de Cokoop-woning worden vervolgens als lid van de coöperatieve vereniging in staat gesteld vermogen op te bouwen. Bij verhuizing kan op deze wijze een startkapitaal voor een koopwoning worden gecreëerd. Het eerste project van Cokopen zal in 2024 gerealiseerd worden en de stichting is over de aankoop van zes projecten (vergevorderd) in gesprek met ontwikkelaars.

Het model werd door de deelnemende NEPROM-leden als zeer interessant beoordeeld met een mooie ambitie om meer middenhuur te realiseren, en zou kunnen functioneren als een (deel)antwoord in de huidige uitdagingen. 

Klik hier voor meer informatie op de website van Cokopen en k​lik hier voor de presentatie.

Voor meer informatie neem contact op met Mathijs van Schaik. ​

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/codopen.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/codopen.jpg

Tags