Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
10 juli 2024
Inspirerende NEPROM-studiereis naar Oslo
Oslo was bestemming voor de recente NEPROM-studiereis. Voor veel deelnemers was het een inspirerende eerste kennismaking met deze stad die smaakt naar meer.

Eind juni reisden zo'n 55 NEPROM-leden naar Oslo voor de jaarlijkse studiereis. De deelnemers waren positief verrast over de inspirerende ontwikkelingen in deze voor velen nog onbekende stad. Naast boeiende projectbezoeken was er volop ruimte voor onderling contact.

De reis begon woensdag met een boottocht door het Oslofjord met diner aan boord. De deelnemers kregen zo een goede eerste indruk van de stad aan het water tegen een decor van bossen en bergen.

Het programma vervolgde op donderdagochtend met een drietal presentaties. Allereerst schetste Henning Nielsen, die de groep ook tijdens de rest van de reis begeleidde, de geschiedenis van de stad. Hij lichtte toe hoe de vorsten vanaf de middeleeuwen met de locatiekeuze voor hun forten en paleizen een belangrijke stempel drukten op de ontwikkeling van de stad. En hij vertelde hoe Oslo zich in de afgelopen decennia economisch en cultureel heeft ontwikkeld.

Ulla Hahn besprak hoe zes Noorse gemeenten samenwerken aan duurzame stedelijke ontwikkeling in het FutureBuilt programma. Via pilot projecten worden binnen dit programma nieuwe strategieën ontwikkeld en in de praktijk gebracht met als focus om CO2-uitstoot te verminderen. Na een toelichting op het programma lichtte ze enkele pilots toe.

De laatste presentatie was van ontwikkelaar/belegger Aspelin Ramm. De ontwikkelaar staat bekend om zijn duurzame stedelijke ontwikkeling. De deelnemers kregen een toelichting op het bedrijf en enkele aansprekende projecten, waaronder de transformatie van het oude hoofdkantoor van Oslo Lysverker tot het Sommerro Hotel, waar de groep verbleef, en enkele projecten die later in het programma bezocht werden.

Na de presentaties stond een wandeling op het programma langs de projecten Ambassaden, VIA en Nasjonalmuseet. Het VIA complex, ontwikkeld door Aspelinn Ramm, is een combinatie van moderne kantoren, conferentiecentrum, restaurants en winkels. Door doorgangen te maken in het van oorsprong gesloten bouwblok, ontstonden hier nieuwe verbindingsroutes in de stad. De wandeling eindigde bij de waterfrontontwikkelingen Aker Brygge en Tjuvholmen, Aspelinn Ramm heeft hier een voormalig industrieterrein getransformeerd naar een levendige en moderne stadswijk met diverse woon-, werk- en recreatievoorzieningen. Een van de hoogtepunten van de wijk is het Astrup Fearnley Museum of Modern Art.

WhatsApp Image 2024-06-27 at 11.16.55.jpeg

's Middags bezocht de groep Fornebu, tot 1988 de luchthaven van Oslo, Fornebu is een ambitieuze stadsontwikkeling, waarbij het voormalige vliegveld een transformatie ondergaat  naar een moderne, multifunctionele wijk. Naast duizenden nieuwe woningen komen er een zakelijk centrum met diverse internationale bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en meer. De nieuwe functies worden gesitueerd rondom en tussen parken en natuurreservaten. Na een stop voor een korte wandeling door Vigeland Sculpture Park keerden de deelnemers terug naar het hotel.

Vrijdagochtend was gereserveerd voor een bezoek aan het gebied Bjørvika (van gebiedsontwikkelaar OSU). Ook hier wordt industriegebied omgevormd tot een moderne stadswijk. Het Operahuis en het Munch Museum vormen culturele dragers in het gemengde programma met woon-, werk- en commerciële functies. Ee van de deelprojecten is het Barcode project. Projectontwikkelaar OSU lichtte in haar presentatie toe de omgeving, na aanvankelijk grote weerstand tegen de hoogbouw, de karakteristieke gebouwen na een aantal jaren heeft omarmd.

Het laatste programma onderdeel was een korte stop bij het duurzame project Vertikal Nydalen van ontwikkelaar Avantor. Dit is een pilot project in FutureBuilt, met als doel een energieverbruik van bijna nul te bereiken.​​

WhatsApp Image 2024-06-27 at 11.31.24.jpeg

De deelnemers kijken terug op een “zeer inspirerende reis met indrukwekkende gebiedsontwikkelingen en ​architectuur" aldus een van de reacties in de evaluatie. Andere superlatieven waren: gewoonweg schitterend, super georganiseerd, supergoed gezelschap en super sfeer. 

WhatsApp Image 2024-06-27 at 12.22.14.jpeg

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/format%20afbeeldingen%20nieuws%20NEPROM%20website%20(85).png, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/format%20afbeeldingen%20nieuws%20NEPROM%20website%20(85).png

Tags