Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
7 mei 2018
BNR Bouwmeesters over aardgasvrije nieuwbouw
Op woensdag 2 mei ging BNR Bouwmeesters over de vraag per wanneer de aansluitplicht op het gasnet voor nieuwbouwwoningen afgeschaft kan worden. Met o.a. NEPROM-voorzitter Bart van Breukelen.

Dit bericht is overgenomen van de Bouwend Nederland website.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken speelt met het idee om de aansluitplicht voor nieuwbouwwoningen op het aardgasnet per 1 juli, dus over twee maanden, af te schaffen. Dat is veel te snel, vinden projectontwikkelaars. Maar wanneer zijn nieuwbouwwoningen, als het aan ontwikkelaars ligt, dan wel honderd procent aardgasloos? En wat moet er allemaal nog gebeuren voor het zover is? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 2 mei.

De redactie van Bouwmeesters praatte erover in de studio over met Bart van Breukelen (voorzitter van de NEPROM), Hans André de la Porte (woordvoerder Vereniging Eigen Huis) en Coen van Rooyen (jurist NVB Bouw).

Zorgvuldige invoering
Van Breukelen wees erop dat de sector de afgelopen tijd niet stil zat met energiezuinig bouwen. Zoals met de inmiddels gerealiseerde halvering van het energieverbruik van nieuwe woningen volgens een afspraak met de overheid in 2015. En met dat de sector volgens diezelfde afspraak op schema ligt voor het halen van ‘nagenoeg energieneutraal’ in 2020. Hij benadrukte ook dat de sector de versnelling ondersteunt die de overheid nu met ‘van gas los’ maakt als gevolg van de ontwikkelingen in Groningen, maar pleitte wel voor een zorgvuldige invoering. De ingangsdatum voor het schrappen van de aansluitplicht kiezen binnen nu en twee maanden, leidt volgens hem tot vertraging in de bouwproductie. “Wij denken dat 1 januari 2019 al een hele ambitieuze datum is.”

Uitzonderingsregeling
Maar ook met zes maanden uitstel zal gasloos bouwen van gestapelde woningbouw in steden volgens Van Breukelen al ‘moeilijk zijn’: “Dat heeft alles te maken met de techniek achter appartementenprojecten, waar vaak bijverwarming met gas nodig is.” Voor technisch meer complexe onderdelen, zoals ook de versterking van het elektriciteitsnet, moet er daarom na 1 januari 2019 een uitzonderingsregeling komen, vindt hij.

Schokeffect is goed
Kenmerkend voor een aardgasloze woning is een lage temperatuur (vloer)verwarming en een hele goede isolatie van de schil in combinatie met een goede ventilatie. Bij het ‘overgrote deel’ van de nieuwbouwwoningen is dat al het geval, gaf Van Breukelen aan. Bij eengezinswoningen is toepassing van een warmtepomp ‘ (aan de buitenkant van de woning) relatief eenvoudig’, legde hij uit. Complexer is het bij appartementencomplexen, “omdat je dan warmtebronnen op grote diepte moet slaan, want je kunt in veel gevallen niet op ieder balkon een geluid producerende warmtepompinstallatie plaatsen”. Maar dit mag volgens hem geen beletsel zijn om de overstap naar aardgasloos snel te doen: “Want dat schokeffect is ook goed voor de sector om te vernieuwen.” Wel denkt hij dat gasloos bouwen in sommige gevallen ten koste zal gaan van de marges van ontwikkelaars en bouwers als dan de meerkosten niet kunnen worden doorberekend aan de consument en als er met de gemeente geen nieuwe afspraak kon worden gemaakt over een redelijke grondwaarde. “Veel gemeenten verhogen nu juist de grondprijs omdat de verkoop van nieuwbouwwoningen zo goed loopt.”

In de leer
Van Rooijen noemde 1 januari 2019 ook als geschikte ‘maar ambitieuze’ ingangsdatum voor het schrappen van de aansluitplicht, “ook omdat er al veel plannen in de pijplijn zitten en het zeker twee jaar kost om dit voor mekaar te krijgen”. Ook veel woningbezitters in spé moeten nog wennen aan de innovatie van aardgasloos, gaf hij aan: “Uit onderzoek bij onze leden blijkt dat 40 tot 45 procent van de klanten nog heel specifiek om een aardgas-woning vraagt.” Maar hij benadrukte dat de bouwsector wel door moet gaan met overschakelen naar aardgasloos bouwen: “Bedrijven die dat nog niet onder de knie hebben, moeten snel in de leer gaan bij de bedrijven die dat al wel kunnen.”

Zorg van VEH
“Dat je als koper een gasloze woning koopt van een bouwer die deze innovatie nog niet in de vingers heeft”, is een zorg waar Vereniging Eigen Huis mee zit, zei André de la Porte.”Van tekentafel tot realisatie levert het nog problemen op.” Die problemen komen vaak na de oplevering aan het licht en betreffen dan dikwijls de high tech apparatuur, legde de VEH-woordvoerder uit. Toch vindt hij het ook goed dat er druk zit op de overstap naar aardgasloos: “Er zijn bouwers die vooroplopen en die moeten de anderen meetrekken, die dan moeten leren door te doen. Maar dus niet ten koste van de kopers.”

Omkatten duur
André de la Porte vindt 1 juli als ingangsdatum ook te vroeg, ook omdat nog heel wat woningprojecten met aardgas zijn ontworpen en ‘omkatten’ naar aardgasloos duur is. Bij het risico op problemen na oplevering, tekende Van Rooien wel aan dat de betrokken brancheorganisaties (waaronder Bouwend Nederland) een standaard-modelovereenkomst hebben gemaakt die vijf en een halfjaar garantie biedt voor dit soort mankementen. En voor mensen met een krappe beurs hoeft gasloos volgens hem niet onbetaalbaar te zijn: “Die krijgen 25.000 euro meer leencapaciteit als ze hun woning naast gasloos ook nul-op-de-meter isoleren. Met de energiebesparing die dat oplevert verdienen ze dat in vijftien jaar terug.”

Vol gas
Eens met elkaar waren de drie studiogasten het ook over wanneer er helemaal geen woningen meer met een gasaansluiting worden gebouwd. Van Breukelen: “Vanaf 1 januari 2020, mits energiebedrijven vol gas geven met het aanpassen van elektriciteitsnet.”

Beluister de uitzending

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/bouwmeesters.jpg

Tags