Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/nathalie-bosma.jpg
Nieuws
26 november 2013
Duurzaam hout in de praktijk - deel 1
Dit interview met Nathalie Bosma (Ymere) is het eerste in een serie van vier interviews over de praktische toepassing van duurzaam geproduceerd hout.

De NEPROM streeft naar toepassing van duurzaam geproduceerd hout in alle bouwprojecten. Dit moet in 2015 resulteren in (bijna) 100% duurzaam hout in 80% van de bouwprojecten van NEPROM-leden. Hoe staat het eind 2013 met deze ambitie? Hoe borgen en monitoren de koplopers dat er ook daadwerkelijk duurzaam hout in de alledaagse praktijk van de bouw wordt toegepast? En wat kunt u leren van hun ervaringen? De komende weken leest u erover in een serie van vier interviews met direct betrokkenen.

Deel 1. Ymere – Nathalie Bosma, projectleider

“Het beleid van Ymere is om zowel in nieuwbouwprojecten als in renovatie voor 100 procent FSC-hout toe te passen. In principe accepteren we geen andere keurmerken””, zegt Nathalie Bosma, die zich in de ontwikkeltak van de grote woningbouwcorporatie bezighoudt met onder meer toepassing van duurzaam hout.

Dat het Ymere menens is, blijkt uit het voornemen om per 1 januari 2014 alleen nog maar met aannemers te werken die zelf FSC-gecertificeerd zijn en dus onderdeel uitmaken van de keten van kap van de boom tot en met toepassing in de bouw. Auditors van FSC certificeren en controleren deze bedrijven. “Tot 1 januari moedigen we aannemers die niet FSC-gecertificeerd zijn, aan dit toch te doen, of voor het betreffende bouwproject een projectcertificaat aan te vragen. De eis voor het FSC-hout staat in de standaard administratieve voorwaarden van elk bestek”, zegt Bosma.

Ymere heeft een extern adviseur ingehuurd die alle bouwprojecten auditeert om de inkoopplanning, afleverbonnen en facturen te controleren. “Op deze manier houden we een extra vinger aan de pols. Als de documenten niet kloppen, wordt de aannemer er op aangesproken en zullen correcties plaatsvinden. Vaak is er geen sprake van onwil, maar van onwetendheid. Controle is dus belangrijk.”

Tijdens het eerste gesprek moet duidelijk worden gemaakt dat de aannemer bijtijds FSC-hout bestelt. Die omslag is duidelijk gaande, constateert Bosma. “Voorheen werd het iets duurdere FSC-hout er nog wel eens uitbezuinigd, maar door onze maatregelen (standaard in bestek, FSC-gecertificeerde aannemers, extern adviseur), denken we de zaak goed te borgen. Je moet er wel op controleren, want het is nog geen gewoonte. Er komen soms nieuwe mensen te werken bij aannemers, of andere mensen op de projecten die het mede door ons goed tussen de oren moeten krijgen.”

Lastige zaken zijn soms heel specifieke zaken als Sonasprayplafonds waar weliswaar geen hout in zit maar wel houtvezels van hergebruikt papier. “Dat komt uit de Verenigde Staten en het is lastig te controleren of dit ook FSC-papier was.” En bij een bedrijfsverzamelgebouw in Hoofddorp is één centrale trap gemaakt door een kunstenaar. Die was niet FSC-gecertificeerd, wat je ook niet kunt verwachten van een kunstenaar. We zijn er ons van bewust dat de keten dus niet is gesloten. Dit soort uitzonderingen moet een keer kunnen, mits in overleg.