Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
28 oktober 2015
Een volk dat leeft
"Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst." Een prachtige leuze uit de vroeg na-oorlogse wederopbouwjaren.
Deze column van Jan Fokkema (directeur NEPROM) verscheen op 26 oktober in Cobouw.

Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst. Een prachtige leuze uit de vroeg na-oorlogse wederopbouwjaren. Toen we meer dan honderdduizend woningen per jaar uit de grond stampten en de fundamenten voor onze welvaartsstaat legden.

Waar staan we nu? Een diepe economische crisis net achter de rug en tienduizenden (misschien wel honderdduizenden) vluchtelingen die we de komende jaren onderdak en meer moeten bieden. Zijn wij nog “een volk” en hebben wij nog een gezamenlijk beeld van “de toekomst”?

Volgens sommigen is ons toekomstbeeld al werkelijkheid. Is de toekomst reeds gebouwd en hoeven we onze gebouwde omgeving slechts te onderhouden, hier en daar wat te vernieuwen en op een andere manier te benutten. Volgens hen is het vooral de kunst om de bouwlust in te tomen, in bedwang te houden.

Nederland neemt op veel ranglijstjes een hoge notering in. Wij behoren tot de gelukkigsten op de wereld. Nederland is lid van de absolute kopgroep  van meest concurrerende en innovatieve landen. Onze welvaart is in vergelijking met andere landen zeer hoog en behoorlijk gespreid. Onze geordende leefomgeving wordt alom bewonderd. En toch delen we ook veel ontevredenheid, onzekerheid en een gevoel van desoriëntatie.

Waar gaan we heen, hoe willen we dat onze toekomst er uit ziet, wat kan er beter en rechtvaardiger? Vragen waar we ons misschien wel te weinig mee bezighouden. Ook als vakwereld. Nederland is niet af. Dit land kan nog zo veel beter. Technologische ontwikkelingen lijken razendsnel te gaan. We staan met informatietechniek, energietechniek, medische technologie en mobiliteit op de drempel van enorme doorbraken. Doorbraken die klassieke problemen tot het verleden laten behoren en ons voor nieuwe uitdagingen stellen.

We moeten ons als vakgemeenschap voorbereiden op die veranderingen. We moeten aan de slag met nieuwe, nog te creëren mogelijkheden. We moeten verkennen en verbeelden hoe we ons land opnieuw kunnen inrichten en vorm kunnen geven. Ons ontworstelen aan het idee dat we onderdeel van het probleem zijn, maar juist dat wij bij kunnen dragen aan de oplossingen. We moeten gedeelde toekomstbeelden creëren die ons handelen richting en zin geven. We moeten bouwen aan onze toekomst! 
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/jan-fokkema1-286.jpg

Tags