Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
1 mei 2025
Eerste stap gezet voor stikstofaanpak
Het kabinet zet met het 'Startpakket Nederland van het slot' een eerste stap richting oplossing van de stikstofproblematiek. NEPROM pleit voor structurele maatregelen om vergunningverlening vlot en juridisch houdbaar te maken.

​De ministeriële commissie Economie en Natuurherstel heeft een eerste stap gezet richting het vlot trekken van vergunningverlening. Op 25 april presenteerde het kabinet het Startpakket Nederland van het slot. Daarmee wordt enerzijds onderstreept dat de stikstofproblematiek een kwestie van lange adem is, maar ook dat er actief gewerkt wordt aan oplossingen om vastgelopen projecten weer in beweging te krijgen.

Startpakket: focus op vergunningen en maatregelen
Het startpakket richt zich voornamelijk op twee hoofdsporen:

  • Spoor 1: Een nieuw vergunningenstelsel, gebaseerd op de natuurstaat in plaats van enkel stikstofdepositie, met een rekenkundige ondergrens voor vergunningplicht en een spoedwet voor de overgang.
  • Spoor 2: Structurele reductie van stikstofuitstoot en versterking van natuurherstel. Hiervoor zijn sectorale reductiedoelen vastgesteld (bijvoorbeeld -50% voor industrie/mobiliteit en -42 tot -46% voor landbouw in 2035) en wordt ruim 2 miljard aan middelen ingezet.

Landsadvocaat: juridische uitwerking nog onvoldoende
De landsadvocaat noemt het startpakket een stap in de goede richting, maar stelt dat het juridisch nog niet robuust genoeg is om op korte termijn vergunningverlening mogelijk te maken. Gebiedsspecifieke onderbouwing, stevige borging van maatregelen en aanvullende financiering na 2025 blijven essentieel.

Vervolgstappen
De komende maanden wordt het pakket verder uitgewerkt in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties en decentrale overheden.

Belang voor onze sector
NEPROM benadrukt het grote belang van een snelle, effectieve en juridisch houdbare aanpak. Uit een recente ledenpeiling blijkt dat bijna 50% van de (nieuwbouw)projecten in de afgelopen vijf jaar is vertraagd door stikstofbelemmeringen. Vooral spoor 2 – het realiseren van daadwerkelijke emissiereductie en natuurherstel – moet prioriteit krijgen. Zonder structurele maatregelen blijft het moeilijk om vergunningverlening duurzaam op gang te brengen én te houden. Lees hier het artikel van de Rijksoverheid. 



https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/Bulletin%20natuurherstel.png, https://www.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/Bulletin%20natuurherstel.png

Tags