Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
17 mei 2023
Minister De Jonge bezoekt circulair industrieel woningbouwproject in Nijmegen
Tijdens het werkbezoek leerde de minister hoe fabrieksmatig circulair bouwen nu al bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen zoals de woningnood. De NEPROM was medeorganisator van dit bezoek.

De partners van het Lente-akkoord 2.0, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN, WoningBouwersNL en NEPROM i.s.m. BZK, City Deal Circulair Conceptueel Bouwen en de Groene Metropoolregio hebben een werkbezoek voor minister De Jonge georganiseerd aan een circulair woningbouwproject in Nijmegen. Lees hieronder het persbericht.

Maandag 15 mei was minister Hugo de Jonge te gast bij het grotendeels opgeleverde sociale woningbouwproject Jerusalem in Nijmegen. Het project bestaat uit 220 circulaire, grotendeels houten, zeer energiezuinige woningen. Deze zijn in een woningfabriek geproduceerd en in enkele weken op de bouwplaats gemonteerd. Jerusalem is één van de tientallen koploperprojecten die onderdeel zijn van het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen, initiatiefnemer van het werkbezoek. Het Lente-akkoord ziet fabrieksmatig duurzaam en betaalbaar bouwen als oplossing voor veel maatschappelijke problemen, waaronder de woningnood en klimaatverandering. Met het werkbezoek wil het programma laten zien wat er nu al mogelijk is op dat vlak. Voor de organisatie van het werkbezoek werkte het Lente-akkoord samen met de City Deal Circulair Conceptueel Bouwen, het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

 


In de wijk Jerusalem realiseren ontwikkelende bouwer Dura Vermeer, woningcorporatie Talis en gemeente Nijmegen gasvrije en duurzaam gebouwde woningen voor sociale huurders. Tijdens het werkbezoek hoorde de minister van bouwer, corporatie, regio en bewoners hoe dit proces verloopt. Tijdens de rondleiding was minister De Jonge erg onder de indruk van de bouwsnelheid. Door de fabrieksmatige productie kunnen de nieuwe woningen binnen zes weken op de bestaande fundering van gesloopte woningen worden gerealiseerd. "Dit is echt een voorbeeld van hoe je met circulair bouwen niet alleen de milieu-impact kunt verlagen, maar ook de nieuwbouw  heel erg kunt versnellen." Een ander belangrijk voordeel van de bouwsnelheid: Meer dan 80 procent van de oorspronkelijke bewoners keerde na de sloop-nieuwbouwoperatie terug op dezelfde plek. Zo is de sociale samenhang van de buurt overeind gebleven.

Bijdragen aan beleid door kennisdeling vanuit praktijk
Minister De Jonge heeft de Tweede Kamer toegezegd voor de zomer in een brief aan de Tweede Kamer met nadere uitwerking te komen van eventuele aanscherpingen en aanpassingen van beleid m.b.t. circulair bouwen. De initiatiefnemers van het Lente-akkoord, de brancheverenigingen NEPROM, Bouwend Nederland, Aedes, WoningBouwersNL, en IVBN i.s.m. het ministerie van BZK, willen bijdragen aan de ontwikkeling van dit overheidsbeleid. Dat doen ze door de kennis en praktijkervaring te delen die worden opgedaan in Jerusalem en de vele andere projecten die onderdeel zijn van het programma.

werkbezoek.jpg

Samenwerking als sleutel
Tijdens het werkbezoek kreeg de minister inzicht in de praktijkervaringen over de volle breedte; van bouw tot realisatie en van planvorming tot bewonersparticipatie. Waar Het Lente-akkoord de bouwers, ontwikkelaars, beleggers en corporaties vertegenwoordigt, vertegenwoordigen de City Deal en de NCB achtereenvolgens diverse provincies, gemeentes, grote bouwers en aanbieders van woonconcepten. Het feit dat de organiserende partijen elkaar vonden in dit werkbezoek laat zien dat circulair en conceptueel bouwen vraagt om een verandering van de hele bouwsector, en om beleid dat hierop is afgestemd.

Werkbezoek_HugodeJonge_Still_23.jpg

Over het Lente-akkoord
Binnen het Lente-akkoord werken 28 bedrijven (projectontwikkelaars, woningcorporaties, bouwondernemingen en woningbeleggers) samen om vanuit de bouwpraktijk nieuwe kennis te ontwikkelen en ervaring op te doen met circulair industrieel bouwen. Daartoe worden binnen het programma circulaire, industrieel vervaardigde woningbouwprojecten gevolgd waarvan de bouw voor 1 januari 2024 start. In die projecten worden de nieuwste kennis en technieken toegepast die grootschalig duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken omdat de productie grotendeels fabrieksmatig, gestandaardiseerd en met duurzame materialen plaatsvindt.

Voor meer informatie over het werkbezoek en het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen kan je contact opnemen met programmaleider Sander Woertman op 070-3866264.

 


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/werkbezoek.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/werkbezoek.jpg

Tags