Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
17 juli 2019
NEPROM New Generation Summer Event in de Binckhorst
Het was een inspirerende middag over placemaking, developing apart together en pionieren bij de transformatie van dit bedrijventerrein tot hippe stadse woonwijk. De New Generation bezocht inspirerende placemakingprojecten.

​Donderdag 4 juli was de New Generation van de NEPROM op bezoek in de Binckhorst, Den Haag. Het was een inspirerende middag over placemaking, developing apart together en pionieren bij de transformatie van dit bedrijventerrein tot hippe stadse woonwijk. De New Generation bezocht inspirerende placemakingprojecten zoals de Pollux Studio's, 24/7 Waves, Kompaan en Binck Base.

Auteur: Denise Vrolijk, BPD 

Ruim twintig jonge en gedreven gebiedsontwikkelaars van de NEPROM New Generation kwamen bij elkaar in wijnbar en restaurant Glaswerk aan de Fokkerkade. Ontwikkelingsmanager bij BPD Rosalie de Boer vertelde hoe de Binckhorst een experimentengebied voor organische gebiedsontwikkeling is geworden en hoe BPD het gebied en de netwerken in het gebied in kaart brengt.

De Binckhorst is van oudsher een solitair bedrijventerrein dat dicht bij het centrum van Den Haag ligt. Na eerdere grootschalige masterplannen, die vanwege de crisis niet door zijn gegaan, is er in de Binckhorst nu een organische aanpak en is, op basis van de Crisis- en herstelwet, het daarom een experimentengebied in de nieuwe Omgevingswet geworden. Door de verschillende grond- en pandeigenaren is het een divers terrein waar veel mogelijkheden zijn.

Stoere, stedelijke stadswijk

Rosalie: "De trek naar de stad neemt toe en urban living is steeds populairder. Ambitie van de gemeente Den Haag is om van de Binckhorst een stoere stedelijke stadswijk te maken waar wonen en werken gecombineerd worden. De Binckhorst moet transformeren naar een plek om ook te wonen. Daarom zijn we in de BPD-panden aan de slag met placemaking, zodat mensen de Binckhorst op een positieve manier leren kennen en het gebied tussen de oren gaat zitten. Met deze positieve mental map van de plek zien mensen het gebied straks sneller als hun mogelijke nieuwe thuis."

"De succesvolle bierbrouwerij Kompaan, die inmiddels is uitgegroeid tot internationaal bekende hotspot, is hier een heel mooi voorbeeld van. Het was voor ons de trigger voor andere placemakingtrajecten, zoals de Pollux Studio's, 24/7 Waves, Capriole en Binck Base," zegt Rosalie. "Daarnaast zijn we bezig met transformatie van bestaande panden, zoals het SDU-kantoorgebouw waar nu gewoond wordt en herontwikkeling op bijvoorbeeld de Junopark-locatie. Via I'm Binck, een onafhankelijk platform van en voor bedrijven, bewoners en organisaties die zich actief inzetten voor een krachtig gebied met duurzame meerwaarde, wordt samenwerking gefaciliteerd."

Developing apart together

Anouk van den Brink, ontwikkelaar bij Local, legt de dynamiek van het gebied uit: "De Binckhorst is een bedrijventerrein van 130 hectare groot met meer dan 120 eigenaren, 30% van de grond is in eigendom van de gemeente. Binnen de kaders van het Omgevingsplan dat in november 2018 is vastgesteld, maar nog niet onherroepelijk is, vindt geregisseerde organische ontwikkeling plaats."

"In de eerste fase worden er 5.000 woningen gebouwd in de Binckhorst, en is er 100.000 vierkante meter werken gepland. Voorwaarde is een maximale bouwhoogte van 140 meter," vertelt Anouk. "In 2017 hebben de verschillende gebiedsontwikkelaars die actief zijn in de Binckhorst de handen ineen geslagen en een kwaliteitsagenda voor plotoverstijgende vraagstukken opgesteld. Die agenda heeft uiteindelijk zijn weerslag gekregen in tien gedeelde ontwikkelprincipes. En heeft geleid tot de oprichting van de coöperatieve vereniging We Think Binck. De tien marktpartijen die We Think Binck vormen, werken nu samen met de gemeente verschillende thema's verder uit, zoals: ruimtelijke kwaliteit, programmering niet-wonen, mobiliteit, energie en circulariteit. Zo creëren we gezamenlijk het kader voor de individuele ontwikkelingen. Samenwerking is hierbij cruciaal, daar zijn we inmiddels wel van doordrongen."

Van leeg naar levendig

"Bij de placemakingtrajecten werken wij samen met BPD en andere gebiedsontwikkelaars, maar ook met gemeenten en Rijksvastgoedbedrijf, om van leegstaande panden weer een levendige plek te maken," vertelt Wendy Gieben van ANNA Vastgoed & Cultuur. "Onze rol hierbij is drieledig: placemaking, placemanagement en beheer. Bij de placemakingfase onderzoeken we samen welke invulling van een pand past bij de omgeving. We vragen ons altijd af: wat heeft de stad nodig? En hoe kunnen we daar in de tijdelijkheid naartoe werken? Bij de Pollux Studio's hebben we bijvoorbeeld verder invulling gegeven aan de muzikale activiteiten die daar al waren. Naast muziekproducers hebben hier nu allerlei muziekgerelateerde ondernemers een tijdelijke plek gevonden. Deze muzikale invulling past bij muziekstad Den Haag."

"Bij placemanagement verankeren we de kwaliteiten uit de placemakingfase. Hoe houdt de placemaking stand in een veranderende omgeving? Komt iedereen de gemaakte afspraken na? In de Binkhorst hebben we nu naast bierbrouwerij Kompaan en de muzikale hotspot in de Pollux Studio's, een stoere, rauwe invulling in Binck Base met online gaming, virtual reality, meubelmakers en wordt er in de voormalige Reparco-hal gebouwd aan een indoor surfpoel waar watersporters kunnen trainen op de grootste golf van Nederland. Voor al deze panden verzorgen wij ook het beheer, zodat de gebiedsontwikkelaars daar geen omkijken naar hebben. En zij zich helemaal kunnen richten op de totstandkoming van het nieuwe stoere, stedelijke woon-werkmilieu in de Binckhorst."

 

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/binckhaven.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/binckhaven.jpg

Tags