Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
7 mei 2013
Rapport actieteam Ontslakken Gebiedsontwikkeling
In tijden van crisis is gebiedsontwikkeling een lastige discipline. Om projecten nu toch nog te laten slagen zullen per gebied steeds alle zeilen bijgezet moeten worden.

Het actieteam Ontslakken Gebiedsontwikkeling maakt deel uit van de Actieagenda Bouw. De vraag aan het actieteam was: kan het sneller, kan het goedkoper en kan het flexibeler?

Oftewel: hoe kunnen we er voor zorgen dat, weliswaar op een beperkter aantal locaties, vastgoedinvesteringen die noodzakelijk zijn voor de gebiedsontwikkeling en projectontwikkeling in deze crisistijd toch van de grond komen? En dat zonder de kwaliteit geweld aan te doen.

Het eindrapport van het actieteam werd op vrijdag 3 mei gepresenteerd. Minder strakke overheidsregels zijn een stimulans voor de bouw- en projectontwikkeling, zo concludeert praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw, die het onderzoek leidde. Volgens De Zeeuw blijven investeringen in de bouw uit door een te veel aan beleidsnota’s, verordeningen en te gedetailleerde bestemmingsplannen. “In de tijd voor de crisis konden wij ons dat al eigenlijk niet meer veroorloven, maar nu helemaal niet meer”, zegt De Zeeuw, tevens bestuurslid van de NEPROM.  

Een vaak voorkomende 'lokale remming' is het pakket van eigen regels die zijn vastgelegd door lokale overheden in beleidsnota’s, verordeningen en (bestemming-)plannen. De optelsom van deze (sectorale) regels maakt projecten vaak onhaalbaar, duur en/of in tijd niet te doen. Een meer pragmatische houding is hier volgens het Actieteam op zijn plaats. Ook de taken voor de provincie die voortvloeien uit de nieuwe SVIR (StructuurVisie Infrastructuur en Milieu), zouden de dynamiek van gebiedsontwikkeling juist moeten bevorderen. 

Kom naar het Ontslakkingsteam!
Op 23 mei a.s. wordt er tijdens de Dag van de Projectontwikkeling een parallelsessie gewijd  aan de bevindingen van het Actieteam. Friso de Zeeuw en mede-teamlid Dennis Straat (wethouder Zaanstad, RO en Grondbedrijf Zaanstad) zullen samen met Bregje Kerssemakers (Vernieuwer van het ruimtelijke beleid bij de Gemeente Eindhoven) praktische tips geven op basis van het eindrapport.

Lees ook:

Ruim 5000 euro leges voor bouw brievenbus 
  07.05.13 Cobouw
Ontslakken: geuzennaam of idee voor de bureaulade?
  06.05.13 Cobouw
Drama van goede bedoelingen
  04.05.13 Trouw
Veel bureaucratisch leed
  03.05.13 De Telegraaf
Ontslakken-bijlage
  03.05.13 ROmagazine

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/ontslakken.jpg

Tags