Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
22 november 2012
Wet kenbaarheid energieprestatie weggestemd
Een persoonlijke reactie van Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord, op het wegstemmen van het verplicht energielabel door de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer stemde afgelopen dinsdag tegen de Wet Kenbaarheid Energieprestatie. Het verplicht overleggen van een energielabel bij de verhuur of verkoop van bestaande woningen per 1 januari 2013 is daarmee voorlopig van tafel. Projectontwikkelaars, installateurs, bouwers en makelaars (VBO) zijn teleurgesteld in de Tweede Kamer. Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord verwoordt de gevoelens van de sector.

Wat een teleurstelling, toen ik dinsdagmiddag 20 november te horen kreeg dat de Tweede Kamer niet instemde met de Wet Kenbaarheid Energieprestatie. Eerst wil ik echter wat onduidelijkheid wegnemen: dit betekent waarschijnlijk wél uitstel van de verplichte invoering van het Energielabel, maar zeker géén afstel.
 
De Wet Kenbaarheid Energieprestatie regelt het energielabel gebouwen voor de toekomst: zowel voor de bestaande bouw als voor de nieuwbouw. In deze wet zitten twee gevoelige punten, namelijk. 

1. Hoe regel je de handhaving voor de bestaande bouw, want dat was sinds de invoering in 2008 niet aangepakt. Daarvoor is een notaris-route bedacht.

2. Hoe kom je tot een (niet te dure) beoordeling van het energielabel voor bestaande bouw. Het is natuurlijk vrij zuur om als verkopende partij geld uit te moeten geven voor een slecht label: alles onder labelklasse C is niet bevorderlijk voor de verkoop.

Beide punten hebben een behoorlijke lobby van NVM en Vereniging Eigen Huis op gang gebracht.

De ellende voor de nieuwbouw is dat met het wegstemmen van de gehele Wet Kenbaarheid Energieprestatie om deze twee punten, ook het Energielabel Nieuwbouw geraakt wordt. Ontwikkelaars en bouwbedrijven zien kansen met het energielabel nieuwbouw, omdat dit transparant maakt dat nieuwbouw fors energiezuiniger is dan bestaande bouw. Is het gemiddelde label in bestaande bouw een C-label, voor nieuwbouw is inmiddels een A++-label verplicht. Dat kan behoorlijk schelen op je maandelijkse energierekening. Ik zie het energielabel dan ook als een noodzakelijk maar vooral gewenst instrument om de koper en huurder inzicht te geven in het energieverbruik van alle woningen, zodat hij die informatie mee kan meenemen in zijn beslissing als hij wil verhuizen. 

Het leren werken met het energielabel nieuwbouw verloopt overigens niet zonder slag of stoot. Het geeft ons als sector ook praktische aandachtspunten, als je denkt aan de kwaliteit van oplevering. Maar bovenal is het een kans.

Ik hoop dat er op korte termijn een betere oplossing voor de twee problemen in de wet gevonden wordt. Want het kan toch niet zo zijn dat hierdoor de Europese EPBD Recast in Nederland niet wordt uitgevoerd. Helaas leidt dit wegstemmen dus alweer tot een vertraging van de invoering van het nieuwbouwlabel, en dat in een tijd dat de nieuwbouwsector heel graag aan de consument duidelijk wil maken hoe energiezuinig nieuwbouw is. Een gemiste kans!
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid/claudia-bouwens.jpg

Tags