Op dondermiddag 23 november organiseren het KAN Platform, het SIGS-netwerk (Succesvol Implementeren Groene Stadsontwikkelingen) en Ecosysteem Stad-netwerk gezamenlijk het congres ‘Natuur en water KAN in de stad’.
De stip op de horizon is helder. De stad van de toekomst heeft de groen- en wateropgaven geïntegreerd. De woningbouwopgave is gerealiseerd in een leefbare, natuurinclusieve en klimaatadaptieve omgeving. Dit vergezicht ziet er aanlokkelijk uit. De volgende vraag is: hoe komen we daar? Hoe kunnen we de biodiversiteit van de stad verbeteren en tegelijkertijd het woonplezier voor de menselijke inwoners vergroten? Hoe doen we dat op stad- en ontwikkellocatieniveau, en hoe maken we meteen de koppeling met klimaatadaptatie, dus hitte, droogte, extreme buien én drinkwatertekort? Wat kunnen nieuwe gebiedsontwikkelingen hieraan bijdragen?
Programma
We geven je een eerste blik op de programma. Keynote spreker Ilse Voskamp (docent WUR en onderzoeker klimaatbestendigheid bij Wageningen Environmental Research) neemt ons mee naar de groene steden van de toekomst, en hoe de stad Arnhem er over 100 jaar uit kan zien.
In meer dan 10 deelsessies gaan we de KAN opgaven van vandaag en morgen te lijf. Maak je keuze uit het ruime aanbod: Ontwikkelaars van diverse KAN praktijkprojecten vertellen over hun projectervaringen en delen hun leerpunten. Dit gebeurt in diverse sessies, met onder andere Heijmans en BPD.
• Ontwikkelaars van diverse KAN praktijkprojecten vertellen over hun projectervaringen en delen hun leerpunten. Dit gebeurt in diverse sessies, met onder andere Heijmans en BPD.
• Floris Boogaard (Hanzeschool Groningen/Deltares) vertelt over de laatste evidence-based inzichten voor een goede werking van wadi’s en raingardens.
• Regenbuien opvangen van 40, 90 of 130 mm, hoe ontwerp je dat in een nieuwbouwwijk? Leer van de ervaringen in Arnhem Spoorzone Oost. Met Ronald Bos, (gemeente Arnhem, n.n.b.) en Shannen Dill (WUR).
• Groene metropoolregio Arnhem Nijmegen (Mathieu Schouten, landschapsarchitect metropoolregio, n.n.b.).
• Robbert Snep (WUR) deelt de meest recente inzichten uit SIGS, met een overzicht aan ‘evidence-based’ klimaat-maatregelen die daadwerkelijk biodiversiteit bevorderen. Van gebouw tot wijkniveau.
• Jelle Hiemstra (WUR) vertelt over effectief klimaatgroen. Welke impact heeft dit op koeling? Hij geeft voorbeelden voor standaardsituaties in de stad. Marc Ravesloot (WUR) vertelt welke (nieuwe) stadsbomen geschikt zijn voor de snel veranderende klimaatomstandigheden. En waterberging bij bomen in straten: wegen de investeringen op tegen de extra ecosysteemdiensten? Antwoord: ja, weten Tara van Iersel van de gemeente Rotterdam (n.n.b.) en Joris Voeten (WUR).
Bedoeld voor
Doelgroep voor dit congres zijn de sleutelspelers voor deze opgaven: KAN deelnemers (ontwikkelaars, ontwikkelende bouwers, bouwbedrijven, gemeenten), SIGS en ESS deelnemers (gemeenten, waterschappen, groenbeheerders), landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, ecologen en groensector.
Praktische informatie
Kosten: deelname is gratis
Locatie: Mauritskazerne, Ede
Deelnemers aan KAN, SIGS en Ecosysteem Stad hebben voorrang, mochten er onvoldoende plaatsen zijn.