Skip Navigation LinksEvents

622c3ccd-7158-43fb-b1da-a3cb124c50a2
Event
13 mei 2025
Kennissessie MiniGIM
NEPROM organiseert op dinsdag 13 mei een speciale online kennissessie over MiniGIM voor iedereen die data-gedreven wil samenwerken aan gebiedsontwikkeling.
fa052a4e-f5f1-44a0-86d3-f74a28c8d1c4
Ben jij actief in gebiedsontwikkeling als gebiedsontwikkelaar, stedenbouwkundige, bouwfysicus of werk je bij een gemeente of woningcorporatie? Dan is dit je kans om kennis te maken met een praktische, digitale innovatie die is ontstaan uit samenwerking tussen concurrenten in gebiedsontwikkeling – juist om efficiënter, transparanter en slimmer te werken: MiniGIM.

Deelnemen aan de kennissessie

Datum: Dinsdag 13 mei 2025
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Locatie: Online via Microsoft Teams Nu deelnemen aan de vergadering

Wat is MiniGIM?
MiniGIM is een slimme en laagdrempelige aanpak voor 3D digitalisering en samenwerking vanaf de start van een gebiedsontwikkeling. Het is ontstaan uit de praktijk, door een consortium van koplopers in de bouw- en gebiedsontwikkeling, en bestaat uit twee krachtige onderdelen:
  1. Omgevingsinventarisatielijst met analysemodules (Digital Twins genoemd bij de gemeente)
    Een gestructureerde lijst die helpt om alle relevante ruimtelijke, juridische en technische kenmerken van een plangebied in kaart te brengen – op één centrale plek. Deze lijst kan gekoppeld worden aan (GIS- en 3D-)modellen voor een visuele omgevingsanalyse. Zo ontstaat een duidelijk en gedeeld inzicht in de kansen en risico’s van het gebied – meteen aan het begin van het project.
    De lijst omvat onder andere de volgende kenmerken:
  • Eigendommen en grondeigendom
  • Kabels en leidingen
  • Milieuzonering
  • Geluid, luchtkwaliteit, water, bodem
  • Beperkingen uit bestemmingsplannen en beleid
  • Stikstof, archeologie, natuur, etc.
  1. Informatieleveringsspecificatie (ILS) voor gebiedsontwikkeling
    Een ‘mini-ILS’ gericht op de vroege fase van gebiedsontwikkeling. Deze richt zich specifiek op de informatie die nodig is voor de grondexploitatie (GREX) – in een overzichtelijke Excel-structuur. Dit maakt het mogelijk om:
  • Ruimtelijke varianten systematisch door te rekenen
  • Vroegtijdig kosten en opbrengsten af te wegen
  • Besluitvorming te onderbouwen met data
Waarom MiniGIM? Transparantie! 
Omdat gebiedsontwikkeling complex is – en vaak onnodig stroperig door ontbrekende of onduidelijke informatie. MiniGIM maakt het mogelijk om vanaf de start:
  • Efficiënter samen te werken
  • Minder dubbel werk te doen
  • Beter inzicht te krijgen in het gebied
  • En sneller tot gedragen keuzes te komen
Doe mee en sluit je aan!
We organiseren een gratis inspirerende online bijeenkomst waar je alles hoort over MiniGIM: van de filosofie tot de techniek, van de praktijkervaringen tot de vervolgstappen.
Vind je MiniGIM interessant? Dan kun je je aansluiten bij het consortium van voorlopers die al ervaring hebben met MiniGIM. Aansluiten houdt het volgende in: aangesloten partijen spreken af dat zodra ze samen aan een project werken, ze vroegtijdig om tafel gaan om te bekijken hoe MiniGIM in dat project toegepast kan worden. Zo wordt digitale samenwerking geen toekomstbeeld, maar gewoon onderdeel van de dagelijkse praktijk.
 
0d589f9f-2461-4fa9-bff8-1b9639794b13