De behoefte aan het versnellen en verhogen van de woningbouwproductie in Nederland is groot. Het versnellen van de woningbouwproductie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom zijn er versnellingstafels opgericht: publiek-private samenwerkingsverbanden van gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen. Iedere partij heeft zijn eigen rol, en we trekken allemaal aan dezelfde kant van het touw, met als gezamenlijk doel: het realiseren van meer woningen in minder tijd.
Om aan versnellingstafels het goede gesprek te voeren en zo te komen tot versnelling is tijdens de Woontop in december 2024 afgesproken dat alle versnellingstafels gaan werken met een Publiek-Private Monitor (PPM). Om versnellingstafels op weg te helpen met het gebruik van een PPM is er nu een handreiking beschikbaar.
Wat is een Publiek-Private Monitor precies?
Een PPM is een praktisch hulpmiddel dat inzicht biedt in de voortgang van woningbouwprojecten. Een PPM bundelt alle projectinformatie op één plek en maakt het verloop van projecten inzichtelijk. De focus ligt op onderwerpen waarop de aanwezige partijen daadwerkelijk invloed hebben. Het gaat bij de PPM vooral over wat er gebeurt en binnen welke tijd, inclusief de registratie van knelpunten. Een PPM bevat drie soorten gegevens: projectinformatie, voortgang en knelpunten. De input voor een PPM wordt verzameld door de projectleiders van gemeenten, marktpartijen en corporaties. De output van een PPM is bedoeld voor alle betrokkenen aan een versnellingstafel.
Wat is het doel van een Publiek-Private Monitor?
Het doel van een PPM is het creëren van een gemeenschappelijk beeld over de realisatie van woningen. De deelnemers aan (lokale of regionale) versnellingstafels hebben een belangrijke rol in het op peil houden van de woningbouwproductie. Door in vertrouwen het goede gesprek te voeren komt eventuele vertraging van projecten sneller in beeld. Ook kan het eerlijke gesprek worden gevoerd over de volgorde van projecten, over oplossingen en alternatieven, zodat de projectenlijst goed gevuld blijft met geactualiseerde planningen. Daarvoor is het belangrijk dat alle partijen aan tafel hetzelfde beeld hebben en met eenduidige informatie (indicatoren) aan de slag gaan. Hier zorgt de PPM voor. Doordat alle partijen dezelfde data gebruiken ontstaat er een gemeenschappelijk beeld van de voortgang van de woningbouw.
Gebruik PPM vanaf 1 juli
In de Woontopafspraken van december 2024 is afgesproken dat vanaf 1 juli 2025 elke lokale of regionale versnellingstafel een PPM gaat gebruiken. Om versnellingstafels op weg te helpen organiseert de Landelijke Versnellingstafel Woningbouw, in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de komende tijd informatieve en interactieve sessies om het doel en het gebruik van een PPM verder uit te leggen. Wil jij voor jouw organisatie een presentatie of interactieve sessie organiseren over de PPM en wil je daar hulp bij? Stuur dan een e-mail dan naar lvw@minbzk.nl.