De afspraken uit de Voorjaarsnota 2025 zetten de woningbouwambities zwaar onder druk. De bevriezing van de sociale huren voor 2025 en 2026 – zonder compensatie – maakt het voor woningcorporaties onmogelijk om hun bijdrage aan de bouwopgave te leveren zoals afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken. Dit is slecht nieuws voor woningzoekenden, die opnieuw het slachtoffer zijn van politiek beleid dat op papier sociaal lijkt, maar in de praktijk werkt als een rem op nieuwbouw, renovatie en verduurzaming.
Slechts vier maanden geleden werden tijdens de Woontop afspraken gemaakt over een woningbouwprogramma waarin 30% van de nieuwe woningen sociaal moest zijn. Die ambitie werd breed gedragen, ook door NEPROM. Maar zonder financiële ruimte is deze afspraak niet uitvoerbaar. Corporaties moeten nu noodgedwongen kiezen waar ze hun schaarse middelen inzetten: bijbouwen, verduurzamen of renoveren. Het gevolg: projecten vallen stil en bouwplannen moeten opnieuw worden doorgerekend en herzien.
Volgens NEPROM-directeur Fahid Minhas zet dit een kettingreactie in gang: “Als de sociale huur wegvalt, vallen complete bouwprojecten om. En dat betekent vertraging – terwijl snelheid juist cruciaal is." Hij vervolgt: “De huurbevriezing lijkt sociaal, maar het heeft een keerzijde. Zittende huurders gaan er iets op vooruit, maar woningzoekenden raken verder uit beeld. Zonder investeringsruimte geen nieuwe woningen – en dat treft vooral mensen die nog een huis zoeken."
NEPROM begrijpt de wens om te blijven bouwen volgens het uitgangspunt dat tweederde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. De vereniging waarschuwt dat dit alleen kan slagen met structurele cofinanciering vanuit gemeenten en voldoende investeringsruimte voor corporaties en beleggers. “Je kunt als overheid wel eisen blijven stellen, maar zonder financiële randvoorwaarden stokt de uitvoering," aldus Minhas.
NEPROM pleit voor een realistischer woningbouwbeleid dat rekening houdt met de praktijk. Een goed functionerende woningmarkt vraagt om een evenwichtig aanbod in álle segmenten – sociaal, midden én vrije sector. Daarvoor zijn voldoende aantrekkelijke en voorspelbare investeringscondities voor investerende partijen in alle segmenten essentieel.
Positief is in dit licht dat de voorjaarsnota een erkenning bevat van het belang van middenhuur. NEPROM ziet hier kansen voor institutionele beleggers om vaker in te stappen, mits er voldoende ruimte is om afspraken te maken over onder meer looptijden en verkoopmogelijkheden. Lokale overheden spelen daarin een cruciale rol.
Oproep aan het kabinet
Om de woningbouwproductie op peil te houden en verdere vertragingen te voorkomen, moet de politiek verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent: beleid dat uitvoerbaar is, cofinanciering waar nodig, fiscale drempels wegnemen, en ruimte voor maatwerk. NEPROM doet een nadrukkelijke handreiking: laten we samen werk maken van oplossingen die daadwerkelijk bijdragen aan het terugdringen van het woningtekort.