Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
16 januari 2019
​‘Schroom niet om je aan te melden voor de NEPROM-prijs’
Amvest raadt marktpartijen en gemeenten aan om dit jaar mee te dingen naar de NEPROM-prijs en voor 1 februari een project voor te dragen. “Denk niet te snel dat jouw project toch niet zal winnen”, zegt Amvest ceo Heleen Aarts.

"De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling is een benchmark voor de sector." Aan het woord zijn Heleen Aarts en Maarten Janssen van Amvest, de ontwikkelaar/belegger die in 2017 deze tweejaarlijkse prijs voor locatieontwikkeling won met project ZuiderDUIN in Almere. De prijs voelde – na jarenlang ploeteren - als een stuk erkenning, zorgde onder de medewerkers voor extra saamhorigheid en maakte dat de samenwerking met de gemeente Almere zich verder verdiepte.

Amvest raadt marktpartijen en gemeenten aan om dit jaar mee te dingen naar de NEPROM-prijs en voor 1 februari een project voor te dragen. “Denk niet te snel dat jouw project toch niet zal winnen”, zegt Amvest ceo Heleen Aarts. Ze zal, dankzij het winnen van de prijs in 2017, dit jaar zitting nemen in de jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling. Andere juryleden zijn  Geurt van Randeraat (SITE urban development), Maaike Veeningen (Gemeente Almere), Bernard Hulsman (NRC Handelsblad), Caro van de Venne (Barcode Architects)en Josja van der Veer (Directeur FCO VU). “De jury kijkt vanuit diverse invalshoeken naar een project. Ik zal vooral kijken naar de businesscase van de gebiedsontwikkeling. En in hoeverre het gebied voldoet aan de wensen van de klant.”

Vallen en opstaan
De crisis leek roet in het eten te gooien. Amvest won in 2008 de tender om een gebied van ca. 110 hectare in Almere tot ontwikkeling te brengen. De gemeente Almere had zowel de planvorming van het totale gebied in de markt gezet als de vastgoedontwikkeling van 3000 woningen en minimaal 100.000 m2 commercieel vastgoed. Heleen Aarts, toen nog directeur gebiedsontwikkeling bij Amvest, en Maarten Janssen waren vanaf het allereerste begin betrokken bij DUIN. Het uitgangspunt van de tender was om de strandstad van de Randstad te bedenken. Een team van Amvest ging aan de slag met deze fantastische maar ook lastige opgave. De crisis zorgde voor enige vertraging. En dat was niet alleen maar negatief. Maarten Janssen:  “We hebben het plan daardoor zorgvuldig kunnen uitwerken. Er echt de tijd voor kunnen nemen en een plan gemaakt waarin tot in de kleinste details uitwerking is gegeven aan onze droom om een duinlandschap te maken dat een permanent vakantiegevoel oproept”.

Knoop doorgehakt
Amvest bleef geloven in DUIN, ook al was er tijdens de crisis af en toe ook de vrees dat het project helemaal niet van de grond zou komen. In 2013 werden knopen doorgehakt en nam Amvest het besluit om te beginnen met de vastgoedontwikkeling. Samen met de gemeente werd het eerste stuk duin ingeplant en zette Amvest er vier proefwoningen neer. Dit vormde het startsein voor de verkoop. Zo kon iedereen beleven hoe het is om in een duinwoning in Almere te wonen. Een gezin uit Amsterdam, vanaf dag één enthousiast over de plannen van Amvest, nam de proef op de som en ging voor een jaar in een duinwoning wonen en deed daarvan verslag in blogs. En ze bleven. Ze kochten de woning toen ZuiderDUIN verder tot ontwikkeling werd gebracht.

Juryrapport
Inmiddels is na Zuiderduin ook Noorderduin vrijwel afgerond. Amvest is nu bezig met het bosgebied onderaan de duinen en er wordt verder gebouwd aan het centrumdeel waar appartementen en winkels komen. Het gebied functioneert goed en huurders en kopers willen er graag wonen. In het rapport van de jury over DUIN staat dat Amvest en de gemeente Almere een compleet nieuw landschap hebben gecreëerd op de overgang naar het IJmeer, waarin wonen, werken en leisure in de loop van de tijd een plek kunnen krijgen – met een permanent vakantiegevoel als basis. “Het eindresultaat heeft een sterke eigen identiteit. Wie hier drie keer wordt rondgedraaid en kijkt, weet: dit is DUIN”, staat in het eindoordeel van de jury over de NEPROM-prijs 2017. 

Blij en verrast
Uit de vele inzendingen werden in 2017 vijf projecten genomineerd voor de NEPROM-prijs. Maarten Janssen zag de nominatie al als een stuk erkenning en winnen was helemaal fantastisch. Heleen Aarts noemt de prijs een keurmerk en zegt dat ze blij en verrast was dat Amvest als winnaar uit de bus kwam. De focus (in de sector) lag veel meer op binnenstedelijke ontwikkeling en in DUIN ging het om een buitenstedelijke woonopgave. “Het voelde als een stuk erkenning voor bijna tien jaar ploeteren. Ik was blij dat de jury in staat was om te zien welke stappen we allemaal hadden gezet. De complexiteit van DUIN is heel hoog.”

Aanmelden nieuwe ronde
De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling is niet een prijs die alleen gaat over mooi of lelijk. Het is niet een prijs voor architectuur. De tweejaarlijkse prijs gaat over samenwerken, ontwikkelen met lef en het tonen van doorzettingsvermogen. Jurylid Heleen Aarts roept marktpartijen en gemeenten op om mee te doen. Aanmelden kan nog tot 1 februari 2019. “Schroom niet. Dit is je kans om de erkenning te krijgen die jouw project verdient.”

Winnaar bekend tijdens de DVDP
De uitreiking van de 8ste  NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling zal op 16 mei tijdens de Dag van de Projectontwikkeling (in Den Bosch) plaatsvinden.

• NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019
• ZuiderDUIN Almere wint NEPROM-prijs
• Vijf kanshebbers voor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/Heleen_Aarts.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/leden/Heleen_Aarts.jpg

Tags