Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
21 december 2022
De integrale benadering van VRO
Minister De Jonge vraagt de twaalf provincies om samen met gemeenten en waterschappen de opgaven voor de periode tot 2030 ruimtelijk te vertalen, in te passen en te combineren met de provinciale opgaven.

"Hoe verknopen en versterken we de opgaven op het gebied van wonen, bereikbaarheid, energie, landbouw en natuur?" Die vraag heeft minister Hugo de Jonge aan de 12 provincies gesteld. Hij heeft hen daarbij de opgaven meegegeven uit nationale programma's op het gebied van de fysieke leefomgeving.

De minister verwacht dat de provincies in oktober 2023 met ruimtelijke voorstellen komen. De twaalf provincies wordt gevraagd om samen met gemeenten en waterschappen de opgaven voor de periode tot 2030 - met een doorkijk naar 2050 - ruimtelijk te vertalen, in te passen en te combineren met de provinciale opgaven. Deze voorstellen moeten tot een intensieve samenwerking en afspraken tussen overheden leiden. Deze afspraken vormen de basis voor een nieuwe nota ruimte in 2024. Hiermee wordt ook het startsein gegeven voor het programma NOVEX. Dit programma zorgt voor samenhang in het ruimtelijke beleid, verbindt de 22 nationale programma's en versnelt de uitvoering door te sturen op heldere voorwaarden en concrete uitvoeringsafspraken. Klik hier voor meer informatie.

Standpunt en rol NEPROM
De NEPROM staat achter deze nieuwe werkwijze en daarmee ook de integrale en gebiedsgerichte benadering die ervan uitgaat. De NEPROM onderstreept dat we voor belangrijke en gezamenlijke opgaven staan. Dat betekent ook dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

Door de uiteenlopende en mogelijk botsende opgaven op dit niveau en op deze manier te inventariseren en samen te laten komen, verwacht de NEPROM dat er betere beslissingen gemaakt kunnen worden. Ook komen creatieve oplossingen op deze manier eerder en beter in het vizier.

De NEPROM en haar leden willen hier graag over meedenken en actief deelnemen. Het succes staat of valt namelijk met de mate van concreetheid en de uitvoeringskracht van de plannen. Marktpartijen kunnen daar een belangrijke rol in vervullen. Zo vinden wij het bijvoorbeeld belangrijk dat de uitkomsten van de Regionale Woondeals meelopen in dit proces. We spelen daarbij graag een prominente rol.  


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Woonwijk.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Woonwijk.jpg

Tags