Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
13 juli 2023
Duurzaamheidsambities opschalen voor de bouw
Op 21 juni vond de Platformbijeenkomst van het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen, waarvan NEPROM mede-initiatiefnemer is, plaats. De focus lag deze middag op sturing op CO2-reductie en biobased bouwen. Alle verslagen staan nu online.

Op 21 juni waren meer dan 150 vastgoedprofessionals aanwezig bij de zomereditie van de Lente-akkoord Platformbijeenkomst. NEPROM is mede-initiatiefnemer van dit kennisprogramma. Het was een kennisdichte bijeenkomst, met veel bijdragen over actuele onderwerpen rond Circulair Industrieel Bouwen.

Tijdens de middag was veel aandacht voor CO2-reductie en Biobased bouwen. Duidelijk is, dat de bouw op een belangrijk punt is aanbeland waarop duurzaam bouwen onvermijdelijk is. Er is dan ook veel behoefte aan sturing en steun vanuit het rijk, en aan praktische kennis om te bouwen met zeer lage milieu impact. Dat laatste pakte het Lente-akkoord op in zeven inhoudelijke sessies.

Terugblikken
Alle verslagen, presentaties en foto's kun je nu terugvinden op lente-akkoord.nl. Hieronder vind je een handig overzicht met de url.

Plenaire presentaties en gesprek
Met onder andere de bijdragen van Henri van Dam van Synchroon, Ronald Huikeshove van AM, en Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van BZK. Rode draad tijdens dit deel van de bijeenkomst was CO2-reductie en de plannen van minister Hugo de Jonge om circulaire doelstellingen te laten landen in wet- en regelgeving. Lees hier het verslag.

Sessie Installatie-arm bouwen
Na gevels en vloeren hebben installaties de grootste impact op de MPG-score en CO2-uitstoot van een nieuwbouwwoning. Installatie-arm bouwen kan dus een flinke impact hebben op de milieuscore van je project. In deze sessie werden twee strategieën belicht die kunnen helpen. Met Max Drath van Aveco de Bondt, Irma Thijssen van RVO, Bart van Kampen van De Zwarte Hond, en Helen Visser van Bouwend Nederland als moderator. Lees hier het verslag.

Sessie CO2-reductie Betonsector
Welke duurzame ontwikkeling van beton is nodig, wil het materiaal de komende jaren in de woningbouw een rol blijven spelen met scherpere duurzaamheidseisen in het verschiet? Wat doen de betonsector en marktpartijen in vastgoed op dit moment al? Hierover gingen we onder leiding van moderator Sander Woertman in gesprek met Niki Loonen van ABT, Carl Dolmans van Hendriks Coppelmans, en Michel Baars van New Horizon. Lees hier het verslag.   

Sessie CO2-reductie in de praktijk
Wat moet je doen om de CO2-voetafdruk van je project, je portfolio en je bedrijf flink te verkleinen? Naast de strategieën die voor bijzondere projecten worden ingezet, focusten we tijdens deze sessie ook op de strategieën die voor de gemiddelde bouwer bereikbaar zijn: wat werkt, wat is opschaalbaar, wat is betaalbaar? Met Geurt Donze van W/E Adviseurs, Joost Blankendaal van De Nijs, Maaike Perenboom van Synchroon en Jan Fokkema als moderator. Lees hier het verslag.

Sessie Ruimtelijke kwaliteit en industrieel bouwen
Eminent stedenbouwkundige Frits Palmboom presenteerde zijn visie op ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw, met een aantal praktische handreikingen. Vervolgens gingen we in gesprek met een aantal marktpartijen, waaronder Rosa Bos van Ballast Nedam, Olga Gorts van het Netwerk Conceptueel Bouwen en Jan Theo van der Beek van Wijnen over hun ervaringen met conceptuele bouw en ruimtelijke kwaliteitskaders en -processen. Onder leiding van Maarten Georgius van Aedes. Lees hier het verslag.

Sessie Praktische tips voor biobased Bouwen
Om het toepassen van biobased materialen zo laagdrempelig mogelijk te maken, heeft Lente-akkoord Expert Max Drath gevraagd een publicatie te maken met daarin de meest kansrijke biobased materialen die eenvoudig inpasbaar zijn in een bestaand bouw- en ontwikkelproces. Hij presenteerde de eerste bevindingen. Vervolgens gingen Ieke Selen van Tala, Carl Dolmans van Hendriks Coppelmans en Hidde Proost van Startblock in op hun ervaringen met biobased bouwen. Met Sander Woertman als moderator. Lees hier het verslag.

Sessie Praktijkvoorbeeld Juf Nienke: modulaire Houtbouw
In april van dit jaar is Juf Nienke opgeleverd. De gebruikte materialen in dit gebouw zijn voor het merendeel biobased en gerecycled. Door goede samenwerking hebben modulaire bouwer Barli en architectenbureaus SeArch en RAU vanuit de fabriek een locatiespecifiek gebouw weten te maken met een bijzondere verschijningsvorm. Onder leiding van moderator Jonne Siemens van Aedes presenteerden John van der Doelen van Barli en de architecten van SeArch en RAU de bijzondere samenwerking en het eindresultaat. Lees hier het verslag.

Sessie Impact Europese Duurzaamheidsregelgeving op de Nederlandse bouwpraktijk
Sessie over de impact van Europese Duurzaamheidsregelgeving op de Nederlandse bouwpraktijk. Die raakt straks niet alleen de grote bedrijven, maar de hele sector. Experts van BZK, DGBC en twee beleggers vertelden waar de bouw rekening mee moet houden. Met Dirk Breedveld en Aimée Felix van BZK, Ruben Zonnevijlle van DGBC, Arjan van Eijk van CBRE en Jan Willem Markhorst van Syntrus Achmea. Met Simon van der Gaast van IVBN als moderator. Lees hier het verslag.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/lente%20akk%20platform.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/lente%20akk%20platform.jpg

Tags