Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
2 november 2023
Minister De Jonge lanceert Nieuwbouw.nl
We blikken terug op een enorm geslaagde lancering van het consumentenplatform Nieuwbouw.nl op 1 november door minister De Jonge. Volgens de minister helpt het nieuwe platform om de mismatch te voorkomen tussen “wat mensen willen en wat we bouwen”.

Aspirant-kopers helpen met 'het pad naar een nieuwbouwwoning'. Dat is volgens demissionair minister Hugo de Jonge een belangrijke rol die Nieuwbouw.nl kan spelen. En: het voorkomen van een mismatch tussen wat mensen willen en ontwikkelaars bouwen. Hij verrichte woensdag 1 november de officiële opening van de nieuwe website.

Een druk op de knop. En – met een kleine vertraging – een confettikanon. Nieuwbouw.nl is live. Ontwikkelaars – leden van mede-initiatiefnemers NEPROM en WoningBouwersNL – en andere genodigden zijn er woensdag 1 november in theater De Kom in Nieuwegein getuige van. Een website die het volledige nieuwbouwaanbod in Nederland wil verzamelen én woningzoekenden gaat voorzien van alle relevante informatie over het kopen van een nieuwbouwhuis.

Het is niet makkelijk op de nieuwbouwmarkt en kopers hebben daar allerlei vragen over, ziet De Jonge. “Ik denk dat dit platform helpt om voor consumenten die nieuwbouwwoning binnen handbereik te brengen."

En ja, er komt “zeker een dipje aan in 2024 en 2025", aldus de demissionair minister. Hoe dat uitpakt is mede “afhankelijk van hoe we erop reageren. We weten dat de vraag naar woningen niet weg is. Het begint met consumenten te verleiden en te helpen met hun keuze."

Nieuwbouw.nl kan de volgens De Jonge ook helpen bij het voorkomen van een mismatch tussen “wat mensen willen en wat we bouwen". Om eraan toe te voegen: dat is geen toekomstmuziek. “Bij heel veel gebiedsontwikkeling gebeurt dit al. Dat geldt voor de wijk waar ik woon ook. Daar waren allerlei bewonersavonden waar we mee konden designen. Ontwikkelaars zijn daar erg goed in."

Geen dubbele invoer voor ontwikkelaars
Met een live demonstratie laat Jasper van den Brink van IT-bedrijf Xitres vervolgens zien hoe Nieuwbouw.nl werkt. De bezoeker van de website kan er zoeken op nieuwbouwprojecten aan de hand van allerlei parameters, zoals locatie (plus straal), prijs, woningsoort en aantal vierkante meters.

Wie een profiel aanmaakt, wordt op de hoogte gehouden van nieuwe projecten die binnen het interessegebied vallen en kan rechtstreeks reageren op woningaanbod. “Tot op bouwnummer", bevestigt Van den Brink op een vraag uit de zaal.

Voor aanbieders van woningen – ontwikkelaars, beleggers, makelaars - geldt dat zij via een directe koppeling (API) met de eigen CRM-software hun woningaanbod met een druk op de knop kunnen aanbieden en bijhouden. Dat betekent: geen dubbele invoer en informatie die altijd up-to-date en actueel is. 

Bruikbare data
Eerder op de ochtend heeft Phillip Smits - NEPROM-bestuurslid, CEO van Blauwhoed en bestuurder van stichting Nieuwbouw.nl – al uitgelegd dat Nieuwbouw.nl ook gaat zorgen voor data over wat aspirant-nieuwbouwkopers zoeken. “Sluit dat aan bij datgene we aan het ontwikkelen zijn? Dat is bruikbare informatie in discussies met gemeente, provincies en het Rijk."

Wat hem betreft is het “een prachtig open source platform waar zoveel mogelijk aanbieders zouden moeten aansluiten, om ervoor te zorgen dat de wensen van de consument aansluiten bij wat wij aan het ontwikkelen zijn."

Waar, wat en voor wie?
De mismatch voorkomen dus, waar de minister later aan refereert. Dat die er momenteel is, blijkt uit de bijdrage van Peter Boelhouwer aan de ochtend. Te veel appartementen, te weinig grondgebonden woningen, vooral. De hoogleraar Housing Systems (faculteit Bouwkunde TU Delft) schetst de stand van zaken op de woningmarkt.

De opgave is groot: de miljoen woningen tot 2030 en een miljoen erna, zoals WoningBouwersNL schetst in de recente Thermometer koopwoningen “is zeker waar, denk ik". Bevolkingsprognoses van het CBS zitten er volgens Boelhouwer elke keer naast. “Daardoor onderschatten we continu de vraag."

Waar en wat moeten we bouwen? Boelhouwer noemt concepten als de 15-minutenstad – “ik ben voor: iets doen dat we nog niet hebben" – kleine appartementen in steden met gemeenschappelijke ruimtes, combinaties van wonen en industrie, knarrenhofjes (combi van sociale huur en koop - goed voor de doorstroming en het tegengaan van eenzaamheid) en bouwen langs de lightrail in Zuid-Holland (voorkomt files op de A12). En ook: wonen met de natuur, aan de stadsrand.

De 'cruciale vraag' wat hem betreft: voor wíe gaan we bouwen? Moet dat tweederde betaalbaar zijn, voor de midden- en lage inkomens, zoals het beleid is? Of zijn er investeringen nodig in de hoogste kwaliteit en bouwen we woningen voor 200 tot 300 jaar? “Sociale koop – wat we nu veel doen – is exploitatie-technisch een opgave", aldus Boelhouwer. Wat hem betreft is focus op doorstroming de weg: “Kijk naar de totale voorraadeffecten en niet alleen naar die eerste gebruiker."

Desirée Uitzetter (bestuursvoorzitter NEPROM, Directeur Gebiedsontwikkeling BPD en dagvoorzitter) pikt de boodschappen van de hoogleraar richting politiek uit zijn betoog en legt ze voor aan demissionair minister De Jonge.

Wat hem betreft is Boelhouwers betoog een evenwichtige schets. “Bouwen voor kwaliteit is wat mij betreft geen reden om te zeggen: laat die tweederde betaalbaar maar zitten. Het wil níet zeggen dat het op elk project moet. Daarom plotten wij dat regionaal. Dat is best een goede guidelijn."

En doorstroom? Ja, natuurlijk is die belangrijk, aldus de minister. “Daarom zeg ik ook: als we eenderde van wat we bouwen voor ouderen neerzetten, dan krijg je doorstroming, want iedere stap in nieuwbouw trekt een keten aan doorstroom los. Aan het eind van de dag is dat ook gunstig voor starters."

Biobased en energieneutraal of -leverend
Marjan Minnesma - directeur Urgenda – schetst als besluit van de opening van Nieuwbouw.nl de urgentie van het klimaatprobleem. Dat er nú actie is vereist, omdat we anders afsteven op 2,5 graad opwarming in 2050. “Dat is een hypotheek die wij op volgende generaties leggen."

Van rustig minderen met CO2-uitstoot kan wat haar betreft dus geen sprake zijn. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 29% van die uitstoot. “We kunnen binnen tien jaar naar nul."

Voor de woningbouw betekent dat onder meer inzetten op biobased materialen als stro, hout, miscanthus en hennep. “Staal en beton zijn grote uitstoters."

Wat echt niet meer kan: woningen opleveren met drie schaampanelen op het dak. De nieuwbouw moet energieneutraal of energieleverend zijn, stelt ze. Haar afsluitende oproep aan ontwikkelaars: laat niet de kosten leidend zijn, maar stuur op wat echt belangrijk is: een leefbare aarde.​

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/lancering%20nieuwbouw.nl%20(2).jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Afbeeldingen%20bulletin/lancering%20nieuwbouw.nl%20(2).jpg

Tags