Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
14 juni 2022
Populair nieuws over gebiedstransformatie
De categorie ‘divers’ is de laatste in een reeks artikelen meest gelezen, bekeken en beluisterde artikelen, publicaties en webinars van het programma Stedelijke Transformatie, waarvan de NEPROM mede-initiatiefnemer is.

​Knelpunten rond stedelijke gebiedstransformaties doorgronden en oplossen, projecten versnellen en kennis verankeren in onderwijs en opleidingen. Met die doelen startte vijf jaar geleden het programma Stedelijke Transformatie op initiatief van de NEPROM en de G40. Inmiddels is een schat aan informatie opgebouwd. In deze reeks brengen we de meest gelezen, bekeken en beluisterde artikelen, publicaties, webinars en podcasts onder de aandacht. Deze keer geen lijstje, maar een themagericht overzicht. 

In deze laatste editie is het thema ‘divers’. We brengen nog graag enkele publicaties en artikelen onder de aandacht die niet direct bij een specifiek thema onder te brengen zijn of waarbij er te weinig soortgelijke artikelen beschikbaar zijn om een heel thematisch artikel mee te vullen. Onderstaand daarom een zeer diverse selectie van publicaties en artikelen. 
 
Bij stedelijke transformaties proberen we de bestaande gebouwde omgeving aan te passen aan onze huidige en toekomstige behoeften. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De TU Delft schreef in opdracht van het programma Stedelijke Transformatie een essay met lessen van grote transformatieprocessen uit het verleden.  
 
Bij veel binnenstedelijke gebiedstransformaties komen meerdere grondbezitters in beeld. Dit versnipperd grondeigendom maakt het lastiger om een gebiedstransformatie te starten. Hoe zorgt de gemeente dat een bedrijventerrein getransformeerd wordt naar woningbouw? Biedt organische gebiedsontwikkeling voldoende sturing en tempo? Of kunnen private partijen de lead nemen? Op deze en andere vragen geeft de TU Delft antwoord in een essay dat zij schreef in opdracht van het programma Stedelijke Transformatie. 
 
In een online themasessie van het programma Stedelijke Transformatie vertelden Bob van Ree (Alliantie Ontwikkeling B.V.), Marnix van Delft en Rosalie de Boer (Synchroon) over hun samenwerking in Amsterdam. Lees hun tips voor het oprichten van een samenwerking tussen woningcorporatie en projectontwikkelaar of kijk of luister het hele webinar terug. 

Woningcorporaties zijn echte kenners van de stad en hebben baat bij voldoende sociale huurwoningen. Hun expertise kan een enorme bijdrage zijn in elke fase van gebiedsontwikkeling. Het programma Stedelijke Transformatie maakte een factsheet over de rol van de woningcorporatie in vier ontwikkelingsfasen en het samenspel met overheid en marktpartijen daarbij. Ook beschrijft de factsheet vijf mogelijkheden voor woningcorporaties om woningen te ontwikkelen. 
 
Meer informatie 
Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stedelijke Transformatie om alle interessante artikelen en aankondigingen van bijeenkomsten direct te ontvangen. 
 
De eerdere artikelen in deze reeks kun je hier lezen: 


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/persbericht_woningbouw.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/persbericht_woningbouw.jpg

Tags